Vidám farsangbúcsúztató Badacsonytomajon

Vidám farsangbúcsúztató Badacsonytomajon
2023.02.14.

Még szinte a fülünkben halljuk a 2023-as év első Folkklubjának sárközi és somogyi dallamait, pár nap és újra találkozhatunk, énekelhetünk, táncolhatunk.

Különleges alkalom volt a Folkklub életében a januári esemény ugyanis először lépte át a rendezvény a Káli-medence határait és látogatott el Badaconytomajra. Különleges lesz a februári alkalom is, hiszen a sorozat történetében előszőr nem egy tájegység lesz a fókuszban, hanem egy ünnep, méghozzá a farsang, azon belül is kiemelt figyelem feszül a farsang farkára vagyis a húshagyó keddre.

A szervezők és a közreműködők egy igazi, vidám, a farsang időszakára jellemző, jó hangulatú rendezvényre készülnek, rengeteg énekkel, zenével, helyi népszokások felidézésével.

Húshagyó kedd a farsang utolsó napja, a néphagyomány szerint ez volt az a nap mikor nagyböjt előtt még lehetett egy utolsót mulatozni. Ezen a napon a népzenészek, jelképesen eltemették a bőgőt, mely azt jelképezte, hogy egy időre elcsendesedik a zene. Ezt a hagyományt Pál István Szalonna és bandája eleveníti fel.

A Tördemic Néptáncegyüttes Balaton-felvidéki népszokást elevenít fel. Ezen a tájegységen ugyanis asszonyfarsangot tartottak húshagyó kedden. Ilyenkor kedvükre mulathattak, ihattak az asszonyok, megszólni nem szabadott őket. Férfiak legtöbbször nem is mehettek közéjük. Varázsoltak, hordón lovagoltak, tojásra ültek, hogy bőséges legyen az esztendő. Táncoltak és még a feneküket is hozzáverték a hordóhoz, hogy a tyúkok ülősek legyenek. Gyakran előfordult, hogy, ha férfi érkezett közéjük, volt hogy le is vetkőztették, de gyakran maguk is így tettek. Egyszóval jól mulattak.

És ne feledjünk el Navratil Andreáról sem, aki szintén vidám, humoros énekeket igér erre a délelőttre.

Azok pedig, akik nem csak énekelni és táncolni szeretnének, hanem alkotni is, kézműves foglalkozás keretében álarcot készíthetnek.

Mulassunk egy jót mi is együtt a nagyböjt előtti utolsó hétvégén, február 18-án, délelőtt 10 órától a badacsonytomaji Egry József Művelődési Házban, felevenítve a azokat a szokásokat, melyeket nagyszüleink, dédszüleink hagytak ránk.

Az eseményt a VEB2023 EKF támogatja, a belépés ingyenes.

Vissza

Kérdésed van?

Almási Annamária

Almási Annamária

szervezés, szponzorkapcsolatok almasi.annamaria@kofeszt.hu
Csúri Ákos

Csúri Ákos

mindenes csuri.akos@kofeszt.hu
Farkas Gyula

Farkas Gyula

koncertszervező
Szupkai Gábor

Szupkai Gábor

pr, kommunikáció szupkai.gabor@kofeszt.hu

Szervező

Határtalan Hangok Közhasznú Alapítvány

1146, Budapest, Dózsa György út 11. fszt/2


Felelős kiadó: Csúri Ákos, alapító

 

Támogatók

Kővágóörs
Kékkút
Köveskál
Szentbékkálla
Mindszentkálla
SZERVEZŐ
Balatonhenye