Teltházas volt az év első Kőfeszt Folkklubja

Teltházas volt az év első Kőfeszt Folkklubja
2022.03.01.

Közhelyesen hangzik, de úgy tűnik, hogy a Kőfeszt Folkklubokhoz a remek hangulat és a kitűnő társaság mellett az is hozzátartozik, hogy, aki nem kezdésre érkezik, az jobb esetben állva, rosszabb esetben csak az épületen kívül szemlélheti az eseményeket.

 

 

 

 

 

 

Vagyis addig mindenképp, amíg nem lesz annyira jó az idő, hogy ezek a remek alkalmak szabadtéren legyenek megrendethetőek.

Így volt ez a februári Folkklubban is, ahol a vendég tájegység Székelyföld a házigazda pedig Mindszentkálla volt. Már Tóth László citerásnak is kétszer annyi hangszert kellett volna hoznia, ha mindegyik zenélni tanuló gyermek kezébe citerát szeretett volna adni, de végül senki nem szenvedett hiányt, hiszen kézről kézre jártak a hangszerek, így mindenki belekóstolhatott egy picit a citerázás rejtelmeibe.

És az emberek csak jöttek és jöttek. A falu megtelt a környező falvakból, illetve a picit messzebbről érkezők autóival, a művelődési házban pedig a fellelhető összes széket össze kellett szedni ahhoz, hogy minél többen le tudjanak ülni, de így sem jutott mindenkinek. Bizonyítva a programsorozat létrejöttének jogosultságát, hiszen a Folkklub igazán összekovácsolta a káli-medencei közösséget.

Így volt, akinek állva kellett végig énekelnie és végig hallgatnia Navratil Andrea Dúdolóját, és a Szalonna és bandájának kitűnő muzsikáját.

16459071323686242_original

Mint ahogy azt a Kőfeszt Folkklubba járók már tudhatják, minden egyes alkalommal egy-egy tájegység a vendége a találkozóknak és ez most sem vol másképp, székely dallamok csendültek fel Pál István, "Szalonna" és bandájának tolmácsolásában tájegység zenei sokszínűségét bemutatva.

16459071328014659_original

Megható pillanata volt a délutánnak, mikor Csúri Ákos és Pál István két nemrégiben elhunyt székelyföldi zenészre, Csiszár Aladárra és Mezei Károlyra emlékeztek meg, felelevenítve az ő alakjukat és emlékükre egy-egy gyertyát meggyújtva.

16459071329671963_original

És ahogy már a Kőfeszt Folkklubokon lenni szokott a délután egy hatalmas "össznépi" táncházba torkollott, ahol most a Tördemic Táncegyüttes vezetője, Szabó Csaba igazolt hiányzása okán, Csúri Ákos és Kulcsár István vállalta a táncok betanítását és a táncház levezetését.

16459071313686695_original

Külön érdemes kiemelni a mindszentkállaiakat, akik igazi vendéglátóként, finom borral, zsíroskenyérrel és üdítővel várták a vendégeket.

Jó hangulatban telt el a 2022-es év első Folkklubja, de lesz még idén sok, a következő egyből két hét múlva, március 13-án Kékkúton.

16459071329676445_original

Az eseményt a Veszprém-Balaton EKF2023 támogatta.

Vissza

Kérdésed van?

Almási Annamária

Almási Annamária

szervezés, szponzorkapcsolatok almasi.annamaria@kofeszt.hu
Csúri Ákos

Csúri Ákos

mindenes csuri.akos@kofeszt.hu
Farkas Gyula

Farkas Gyula

koncertszervező
Szupkai Gábor

Szupkai Gábor

pr, kommunikáció szupkai.gabor@kofeszt.hu

Szervező

Határtalan Hangok Közhasznú Alapítvány

1146, Budapest, Dózsa György út 11. fszt/2


Felelős kiadó: Csúri Ákos, alapító

 

Támogatók

Kővágóörs
Kékkút
Köveskál
Szentbékkálla
Mindszentkálla
SZERVEZŐ
Balatonhenye