Romokból felemelkedés – Megnyitotta kapuit a Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényház Salföldön

Romokból felemelkedés – Megnyitotta kapuit a Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényház Salföldön
2022.12.18.

December 17-én Salföld és nem utolsó sorban a Balaton-felvidék (tulajdonképpen Magyarország) egy impozáns kulturális központtal lett gazdagabb.

 Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényház történetének kezdete 2020. márciusára datálható. Akkor született meg a gondolat, hogy az évtizedek óta romos állapotban álló egyházi iskola helyét vegye át egy olyan épület, amely a település és a térség egyik ékköve lesz. A gondolatot tettek követték, aminek két év alatt már meg is lett a végeredménye, ugyanis december 17-én ünnepélyes megnyitó keretein belül átadták az épületkomplexumot.

A fagyos, téli időjárás ellenére is szép számmal gyűltek össze a környékbeliek és a sajtó munkatársai, hiszen mindenkit érdekelt, hogy milyen fejlesztésekkel bővül a Balaton-felvidék. A sajtótájékoztatón Csúri Ákos, a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány alapítója, Navracsics Tibor, Területfejlesztési Miniszter, a térség országgyűlési képviselője, valamint Lamos Péter, a Veszprém 2030 ügyvezetője vettek részt, akik ismertették a beruházás részleteit.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatásával elkészült épületegyüttes tervezése és kivitelezése során kiemelt szempont volt, hogy illeszkedjen a táj egységéhez. A kivitelező Bayer Construct Zrt. (Epres Róbert tervei alapján) ennek megfelelően kezdte el a munkálatokat és hozott létre egy kiállítóteremmel, fedett szabadtéri színpaddal és a hozzá tartozó öltözőkkel, raktárhelyiséggel, valamint étteremmel és alkotóházi szálláshelyiségekkel ellátott központot. A 3300 négyzetméteres területen csaknem 600 négyzetméternyi hasznos területet vehetnek így birtokba a művészek, valamint a rendezvények látogatói.

Fontos, hogy mindez időre el is készült, és ahogy Csúri Ákos a Blogstar kérdésére a sajtótájékoztatón elmondta, ez annak köszönhető, hogy „olyan szakemberek dolgoztak az alkotó- és rendezvényház elkészülésén, akik nem kérdéseket tettek fel, hanem a megoldásra koncentráltak”.

Navracsics Tibor is folyamatosan követte az építési munkálatokat az elmúlt hónapokban, többször járt is a helyszínen, ami nem meglepő annak fényében, hogy évekig az EKF kormánybiztosa volt. És bár már nem tölti be ezt a tisztséget, lapunknak hangsúlyozta, hogy területfejlesztési miniszterként továbbra is feladata és szívügye a térség kulturális felemelkedése, az újonnan átadott épületegyüttes pedig azt a célt szolgálja, ne csak 2023-ban, hanem az azt követő években is építse és erősítse a közösségi életet kulturális programokon keresztül.

A kulturális programokból pedig már a megnyitón kaphattunk egy kis szeletet, ahol a szervezők gondoskodtak róla, hogy kicsik és nagyok is egyaránt megtapasztalhassák, hogy miért is jött létre az komplexum. A gyerekek nagy kedvencének számító kézművessarok most is népszerű pontja volt a programnak, ahol meleg tea mellett készültek a szebbnél szebb karácsonyi díszek és kiegészítők. Mellettük Gulyás László interaktív előadása avatta fel a színpadot, aminek szemmel láthatóan nemcsak a gyerkőcök, hanem a felnőttek is lelkes résztvevői voltak.

Aki rendszeresen jár a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány rendezvényeire, az nem lepődött meg azon, hogy ezúttal is tiszteletét tette a helyszínen Navratil Andrea Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, aki szívmelengető dallamokkal tette elviselhetőbbé a zord időjárást.

Az előadást követően volt lehetőség töviről-hegyire bejárni az épületegyüttest, ami nem volt épp egy kis séta, ugyanis egy valódi labirintusról van szó. A zegzugos komplexumban számos szoba, rendezvényterem, tágas terek, teraszok, és nem utolsó sorban egy hangulatos étterem várja a látogatókat. Az étterem hatalmas üvegfalai, valamint a szinte megszámlálhatatlan ablak a természetes fény mellett, a csodálatos tájat is „beengedik” az épületbe, azt az érzést keltve, mintha egyesülne a természettel.

Az étterem bár még nem üzemel, Lázár Csaba már kulturálisan felavatta. A Kazinczy-díjas színművész ugyanis Bódás János egyik versét szavalta el, afféle záróakkordként végül Szabó Csaba és a Tördemic táncegyüttes Balaton-felvidéki pásztorokkal tartott előadásával csalt mosolyt mindenki arcára.

A Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényház tehát elkészült. Amolyan karácsonyi ajándék. És ennek az ajándéknak minden kultúrára éhes ember örülhet még hosszú évekig.

A mintegy 450 millió forintból megvalósuló infrastrukturális beruházás a Bakony-Balaton régióban az egyik legnagyobb azok közül, amelyeket a VEB2023 EKF támogat. Ennek megfelelően az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat helyszínként számít az elkészült közösségi és kulturális központra.

A beruházás a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával jött létre.

(fotók: Kulcsár István)

Vissza

Kérdésed van?

Almási Annamária

Almási Annamária

szervezés, szponzorkapcsolatok almasi.annamaria@kofeszt.hu
Csúri Ákos

Csúri Ákos

mindenes csuri.akos@kofeszt.hu
Farkas Gyula

Farkas Gyula

koncertszervező
Szupkai Gábor

Szupkai Gábor

pr, kommunikáció szupkai.gabor@kofeszt.hu

Szervező

Határtalan Hangok Közhasznú Alapítvány

1146, Budapest, Dózsa György út 11. fszt/2


Felelős kiadó: Csúri Ákos, alapító

 

Támogatók

Kővágóörs
Kékkút
Köveskál
Szentbékkálla
Mindszentkálla
SZERVEZŐ
Balatonhenye