Köveskáli Folkklub volt a főpróba Kőfeszt - A Szabad Táncház előtt

Köveskáli Folkklub volt a főpróba Kőfeszt - A Szabad Táncház előtt
2023.04.24.

Újabb bizonyságát kaptuk szombaton annak, hogy még a Jóisten is szereti a magyar népzenét, hiszen most már kijelenthetjük: ha a Kőfeszt Folkklubot nem épp egy csendes téli estén tartják, akkor bizony még a nap is kisüt, és addig az évben sosem látott jó idő kerekedik.

 

 

 

 

 

 

 

 

Az áprilisi alkalommal sem volt másképp, olyannyira, hogy az idén első, igazán tavaszinak mondható napon annyira csábítóak voltak a Nap sugarai, hogy a táncosok nem bírták ki, hogy a rendezvény vége felé ne „rángassák” ki a Szalonna Bandát a köveskáli művelődési ház elé és ne a szabadban ropják a mezőségi táncot.

De ne rohanjunk ennyire előre, hiszen, akik rendszeresen járnak a Kőfeszt Folklubba - és ez a szám egyre csak növekszik - nagyon jól tudják: itt mindennek megvan az ideje és rendje.
 


A szép számmal megjelent vendégsereget Csúri Ákos, a rendezvényt szervező Határtalan Hangok Közhasznú Alapítvány vezetője köszöntötte, megemlítve hogy a következő Folkklub már a Kőfeszt - A Szabad Táncház keretein belül lesz, amely rendezvény immáron második alkalommal tölti meg a Káli-medence falvait és a tavalyihoz hasonlóan, sőt azt meghaladva, egy igazi folkfesztivállá alakul rengeteg népzenével, néptánccal, gyerekprogrammal és táncházzal estétől reggelig.

Csúri Ákos a szervezők nevében külön köszöntötte a rendezvény egyik leglelkesebb látogatóját - Pataki Tamást - aki nemrég töltötte be hetvenedik életévét.
 


Az áprilisi folkklub tájegysége a Mezőség volt. Ennek megfelelően Navratil Andrea mezőségi énekeket tanított, a közönség pedig úgy énekelt, hogy még az utcáról is tértek be vendégek, megnézni, hogy „mire ez a jó hangulat?”.
 

A zenét ezúttal is Pál István Szalonna és bandája szolgáltatta, akik szokás szerint nem „csak” zenéltek, hanem a zenekarvezető személyes történetek is felelevenítve mutatta be a mezőségi folklór ismert alakjait, legfontosabb jellemzőit.


És most értünk el a tánchoz. A Folkklubok jellemzője, hogy a rendezvény utolsó fejezeteként a résztvevők megismerhetik és megtanulhatják az adott tájegység táncát, aki tudja, az pedig szabadon rophatja.
Bár ez a köveskáli Kőfeszt Folkklub beltéren indult, a szép számmal összegyűlt társaság nem bírtellenállni a hívogató napsugaraknak. És milyen jól is tették. A Szabó Csaba által vezetett Tördemic Táncegyüttes olyan remek hangulatot varázsolt a művelődési ház előtt, hogy szinte senki sem akart hazamenni.

 


A rendezvény egy kicsit előfutára volt a pünkösdi négynapos Kőfeszt - A Szabad Táncháznak, azzal a különbséggel, hogy ott este tényleg nem kell hazamenni, és a tavalyi tapasztalatokból kiindulva, a zenekarok valóban reggelig húzzák a talpalávalót.

Lehet készülni, lehet gyakorolni, Pünkösdkor négynapos megállásmentes folkünnep lesz a Káli-medencében.
 

A KŐFESZT Folkklub ingyenes rendezvénysorozatot a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, és az NKA Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat támogatja.

(fotó: Steindl Gabriella és Kulcsár István)

Vissza

Kérdésed van?

Almási Annamária

Almási Annamária

szervezés, szponzorkapcsolatok almasi.annamaria@kofeszt.hu
Csúri Ákos

Csúri Ákos

mindenes csuri.akos@kofeszt.hu
Farkas Gyula

Farkas Gyula

koncertszervező
Szupkai Gábor

Szupkai Gábor

pr, kommunikáció szupkai.gabor@kofeszt.hu

Szervező

Határtalan Hangok Közhasznú Alapítvány

1146, Budapest, Dózsa György út 11. fszt/2


Felelős kiadó: Csúri Ákos, alapító

 

Támogatók

Kővágóörs
Kékkút
Köveskál
Szentbékkálla
Mindszentkálla
SZERVEZŐ
Balatonhenye