KŐFESZT FOLKKLUB - MEZŐSÉG, avagy Szalonna banda, Hideg Anna és a kékkúti rendőrök  

KŐFESZT FOLKKLUB - MEZŐSÉG, avagy Szalonna banda, Hideg Anna és a kékkúti rendőrök  
2021.07.19.

A Veszprém-Balaton 2023 EKF és a Halmos Béla program támogatásával megtartotta második rendezvényét a Kőfeszt Folkklub. A helyszín ezúttal Kékkút, a megidézett helyszín pedig a Mezőség volt.A Veszprém-Balaton 2023 EKF és a Halmos Béla program támogatásával megtartotta második rendezvényét a Kőfeszt Folkklub. A helyszín ezúttal Kékkút, a megidézett helyszín pedig a Mezőség volt.

Ugyanúgy mint a múlt hónapban Kővágóörsön, most is esőillat szállt a levegőben, de úgy tűnik a Jóisten szereti a Folkklubot és annak résztvevőit, hisz bár a rendezvény előtt és után is csepergett az eső, a rendezvény szikrázó napsütésben telt. És a kilátogatókat sem zavarta, hogy esetleg eleredhet az eső - 4 óra körül az eső helyett a tömeg kezdett hömpölyögni, de úgy, hogy még a rendőrök is kijöttek, mert nem jellemző, hogy Kékkúton egy időben, egy helyen ennyi ember összegyűljön...Voltunk vagy 300-an.

 

2021_07_18_kofeszt_folkklub_mezoseg_026De hát nem is akármilyen rendezvény volt a településen, aki nem is tervezte, hogy jön, csak keresztül akart menni a a gyöngyszem falun azt is bevonzotta Pál István „Szalonna” és bandájának muzsikálása, Navratil Andrea éneke.


2021_07_18_kofeszt_folkklub_mezoseg_011

Akik Kővágóörsön egy hónappal ezelőtt ott voltak, már tudták, hogy mire számíthatnak. Nagy részük nem is maradt otthon, sok ismerős arc volt a vasárnapi Folkklubon, de újak is jöttek, hiszen sokkal többen gyűltünk össze, mint egy hónappal ezelőtt. A tűző napsütésben a rendezvényen három részre szakadt a közönség, hiszen mindenki próbált az árnyékot adó fák tövébe települni, ezáltal igazi piknik hangulat alakult ki, előkerültek a plédek, vidám, daloló emberekkel telt meg a kékkúti játszótér.


2021_07_18_kofeszt_folkklub_mezoseg_027

Természetesen, mint minden alkalommal ezúttal is volt „sztárvendége” a Folkklubnak. A júliusi alkalom közönségét nem más tisztelte meg , mint a 85 éves Hideg Anna néni, aki egyenesen Ördöngösfüzesről érkezett, hogy énekével, meséivel elkápráztassa a vendégeket. Anna néni közösen énekelt Navratil Andreával, elmesélte miről kapta nevét Ördöngösfüzes, válaszolt Csúri Ákos kérdéseire, már ha volt esély a kérdések feltételére,  mert Anna néniből csak úgy dőlt a szó, nem igazán engedett szóhoz jutni mást.  Ez igazából nem is volt baj, hiszen őt hallgatni, ha most csak néhány percről is volt szó, egy egész életre szóló élmény. Mikor pedig elénekelte azt a dalt, mely augusztus első hétvégéjén a Kőfeszten is fel fog csendülni a Trianon műsorban, libabőrös lett az ember.

Mostani alkalommal sem maradtak el a gyermekfoglalkozások - ügyes gyermekkezek fontak bőrből karkötőket, véstek, faragtak falapokba, szüleik büszke tekintete kíséretében. És persze Szabó Csaba valamint a Tördemic Néptáncegyüttes tánctanítása sem maradt el, a nap témájához igazodva magyarpalatkai dallamokra roptak a lelkes fiatalok.

 

2021_07_18_kofeszt_folkklub_mezoseg_005

Aki ott volt valószínűleg nem bánta meg, hogy erre a délutánra a Kőfeszt Folkklubot választotta programnak. Jó hangulatú három órát töltött együtt az igényes népi kultúrát kedvelő közönség, akik alig várják, hogy újra együtt lehessenek.

A legközelebbi Kőfeszt Folkklub a Kőfeszt keretein belül lesz augusztus 7-én, szombaton. Navratil Andreával, a Szalonna Bandával és Pál Lajos harmonikással és tanítványaival ezúttal Szatmár és Kárpátalja lesz a megidézett helyszín.

Vissza

Kérdésed van?

Almási Annamária

Almási Annamária

szervezés, szponzorkapcsolatok almasi.annamaria@kofeszt.hu
Csúri Ákos

Csúri Ákos

mindenes csuri.akos@kofeszt.hu
Farkas Gyula

Farkas Gyula

koncertszervező
Szupkai Gábor

Szupkai Gábor

pr, kommunikáció szupkai.gabor@kofeszt.hu

Szervező

Határtalan Hangok Közhasznú Alapítvány

1146, Budapest, Dózsa György út 11. fszt/2


Felelős kiadó: Csúri Ákos, alapító

 

Támogatók

Kővágóörs
Kékkút
Köveskál
Szentbékkálla
Mindszentkálla
SZERVEZŐ
Balatonhenye