KŐFESZT FOLKKLUB - DÉL-ALFÖLD, avagy Az első fecske nyarat csinált – elindult a Kőfeszt Folkklub

KŐFESZT FOLKKLUB - DÉL-ALFÖLD, avagy Az első fecske nyarat csinált – elindult a Kőfeszt Folkklub
2021.06.07.

Remek hangulatban telt az első Kőfeszt Folkklub, mely ezúttal a Dél-Alföld népi kultúráját járta be népzenével, néptánccal, fotóval és remek történetekkel a kővágóörsi tájház udvarán.

Remek hangulatban telt az első Kőfeszt Folkklub, mely ezúttal a Dél-Alföld népi kultúráját járta be népzenével, néptánccal, fotóval és remek történetekkel a kővágóörsi tájház udvarán.

Bár vasárnap délelőtt a környékbeli települések rendesen kaptak az égi áldásból, délután még az időjárás is kegyelmébe vette azt a kétszáz embert, akik úgy döntöttek, hogy énekkel, tánccal, kézműveskedéssel és beszélgetéssel múlatják az időt.
Olyannyira lelkesedtek, hogy volt, aki már 14.00 órára a rendezvény helyszínére ment, holott az csak egy órával később kezdődött...

Az utcáról a betérőket Pál István „Szalonna” és bandájának zenéje hívogatta az eseményre, mely muzsika megalapozta az egész délután remek hangulatát.

2021_06_06_kofeszt_folkklubb_del alfold_141

A program Navratil Andrea Dúdolójával vette kezdetét. A Liszt Ferenc-díjjal idén kitüntetett, Veszprém megyében élő, de határainkon belül s kívül egyaránt ismert, közkedvelt, népszerű népdalénekes a Kőfeszt Folkklubjain minden alkalommal az adott tájegység jellemző énekeit fogja megtanítani a közönségnek. Megható volt hallgatni és látni, ahogy a Tájház udvarán több száz torokból zengenek régi népdalok, hol Andreával közösen, hol zenei kísértettel, hol pedig csak úgy, hogy a közönség maga énekelt, fiatal és idős egyaránt. Igazi ünnep volt ez, mely megmutatta, hogy a népi kultúrának igenis van még létjogosultsága.

A közös éneklés után Csúri Ákos, a Kőfeszt főszervezője azzal a Nagy Gáborral beszélgetett a dél-alföldi emberek életéről, kinek fotókiállítását majd a nyári Kőfeszten a nagyközönség is megtekinthet. Nagy Gábor néprajzos, fotográfus, a dél-alföldi juhászok, gilyások, és pászotorok nagy ismerője, tisztelője és kutatója. Csodálatos fényképeken mutatja be a pásztorélet mindennapjait és remek történetekkel szórakozatta az értelmes beszélgetésekre, gondolatokra kiéhezett közönséget. Fényképeiből a folkklubon résztvevők már most is egy kis ízelítőt kaphattak, de nyáron a Kővágóörsi Alkotótábor épületeiben - úgy, mint tavaly Kása Béla fotóit is - mindenki megtekintheti.

2021_06_06_kofeszt_folkklubb_del alfold_161

A beszélgetés után újra a zenéé, majd a táncé lett a főszerep. Szalonna és bandája zenéjére a Szabó Csaba által vezetett Tördemici Néptáncegyüttes sok-sok lelkes fiatalja tanította a nagyközönséget a dél-alföldi oláhos rejtelmeire.

A rendezvény alatt a kisebbek, illetve azok, akiknek berekedt a torkuk vagy elfáradt a lábuk, Troják Zsuzsannával és Kropf Milánnal különböző bőrékszereket készíthettek maguknak.
A közönség láthatóan nagyon jól érezte magát, hisz még a zenészeket is nagyon nehezen engedték el.

2021_06_06_kofeszt_folkklubb_del alfold_094

De nem kell sokat várni, hogy újra kinyíljon a Kőfeszt Folkklub ajtaja, ugyanis július közepén a Mezőség népi kultúráját ismerheti meg a közönség ugyanígy dalban, táncban és ha minden igaz gasztronómiában is. A házigazda település ezúttal pedig Kékkút lesz.

A programsorozatot a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 támogatja.

2021_06_06_kofeszt_folkklubb_del alfold_343

Vissza

Kérdésed van?

Almási Annamária

Almási Annamária

szervezés, szponzorkapcsolatok almasi.annamaria@kofeszt.hu
Csúri Ákos

Csúri Ákos

mindenes csuri.akos@kofeszt.hu
Farkas Gyula

Farkas Gyula

koncertszervező
Szupkai Gábor

Szupkai Gábor

pr, kommunikáció szupkai.gabor@kofeszt.hu

Szervező

Határtalan Hangok Közhasznú Alapítvány

1146, Budapest, Dózsa György út 11. fszt/2


Felelős kiadó: Csúri Ákos, alapító

 

Támogatók

Kővágóörs
Kékkút
Köveskál
Szentbékkálla
Mindszentkálla
SZERVEZŐ
Balatonhenye