Csizmaverés és kólófergeteg Kékkúton, a Kőfeszt Folkklubban

Csizmaverés és kólófergeteg Kékkúton, a Kőfeszt Folkklubban
2022.03.14.

Folklór kuriózumot ígértek a Kőfeszt Folkklub szervezői és az eddigi rendezvényekből tudhatjuk: amit ők megígérnek, az úgy is lesz.

 

 

 

 

 

 

Már eleve az egy különleges választás volt, hogy először a Kőfeszt Folkklubok életében egy Magyarországon élő nemzeti kisebbség folklórjába tekinthettünk be a lehető legautentikusabb személyek részvételével.

A magyarországi horvátok népzenéjét, népviseletét, szokásait és néptáncát azoktól az emberektől ismerhettük meg a kékkúti kultúrtérben, akik talán a legtöbbet tudnak hazánkban ezekről.

Egyetlen kis kakukktojás Navratil Andrea Dúdolója volt, ugyanis a Folkklubok állandó népdalénekese nem vállalta a horvát népdalok éneklését - ami saját bevallása szerint valószínűleg nyelvtörőként is beillett volna neki és a hallgatóságnak, dúdolótársainak egyaránt. Ezért a horvát kötődésű Szlavónia magyar népdalait hozta el nekünk, amit a lelkes közönség szívesen tanult és énekelt.

16472874107613572_original

Lakócsát elsőként Borbély Jolán néprajzkutató, Martin György hű társa fedezte fel a magyar folklórtudomány számára, ezért helytálló volt, hogy ezen a délutánon a már négy éve elhunyt etnográfusról is megemlékezzünk. És leghitelesebben ki tud megemlékezni Borbély Jolánról, ha nem az édes fia, Éri Péter, aki maga is népzenész, a Muzsikás együttes brácsása? Valóban szívből jövő megemlékezés volt Borbély Jolánról.

16472870653568570_original

És ekkor jött a meglepetés. Lakócsáról. Bunyevácz Józsefné a drávamenti település Tájházának vezetője ismertette meg a közönséget a helyi szokásokról, megtudhattuk, hogy miért szokás Lakócsán körbetáncolni a templomot. Élőben megcsodálhattuk a helyi népviseletet is, melyről szintén alapos ismertetőt kaptunk.

16472870667897709_original

Az előadások után érkezett, amire már sokan vártak, a néptánctanítás. A zenét, és a táncok tanítását szintén olyan emberek tolmácsolásában, akik biztos a legjobban ismerik ezt a tájegységet és annak zenéjét táncát. Farkas Zoltán „Batyu”, aki könyvet is írt a lakócsai néptáncokból, feleségével Tóth Ildikóval (bennfenteseknek: „Fecskével”) igazi táncház hangulatot teremtettek, köszönhetően a Kóló zenekarnak, akiket szinte alig akart elengedni a közönség. (A tervezettnél egy órával tovább tartott a rendezvény, de hát a zenekar olyan hangulatot varázsolt, amit vétek lett volna megszakítani...

16472870667794881_original

Olyan Kőfeszt Folkklub-délután volt ez (is), amit a résztvevők egy darabig biztosan nem fognak elfeledni. A közönség teljesen egymásra hangolódva alkotott egy csapatot a vendégekkel, megmutatva, hogy miként népzene, néptánc és népdalok társaságában jól érezni magunkat.

16472870666360110_original

Aki szeretné megismerni, hogy milyen a Folkklubok hangulata, jöjjön el március 26-án Kővágóörsre, ahol egy új rendezvényhely, Botond Pajta avatása lesz vagy április 23-án, Köveskálra, a Kőfeszt Folkklub legújabb állomására, ahol Bonchidával ismerkedhetünk meg a Pál István Szalonna és bandája segítségével.

A Kőfeszt Folkklubok a VEB2023 EKF támogatásával valósulnak meg.

Vissza

Kérdésed van?

Almási Annamária

Almási Annamária

szervezés, szponzorkapcsolatok almasi.annamaria@kofeszt.hu
Csúri Ákos

Csúri Ákos

mindenes csuri.akos@kofeszt.hu
Farkas Gyula

Farkas Gyula

koncertszervező
Szupkai Gábor

Szupkai Gábor

pr, kommunikáció szupkai.gabor@kofeszt.hu

Szervező

Határtalan Hangok Közhasznú Alapítvány

1146, Budapest, Dózsa György út 11. fszt/2


Felelős kiadó: Csúri Ákos, alapító

 

Támogatók

Kővágóörs
Kékkút
Köveskál
Szentbékkálla
Mindszentkálla
SZERVEZŐ
Balatonhenye