Cimbalom muzsika zengte be Mindszentkállát

Cimbalom muzsika zengte be Mindszentkállát
2023.10.18.

A cimbalom hangjának szerelmeseinek kedvezett a KŐFESZT FOLKKUB EXTRA szombati rendezvénye, ugyanis a délutáni program középpontjában a Schunda Vencel József budapesti hangszergyáros által megalkotott hangszer állt.

 

 

 

 

 

 

A hangszert Tárkány-Kovács Bálint szólaltatta meg, aki a Fekete Mártonnal és Molnár Péterrel felálló Tárkány Trió-val, az egyedüli olyan zenenar, kik a cimbalommal kizárólag magyar népzenét játszanak.

16974635515003244_original

"A Tárkány Triót azzal a szándékkal hoztam létre, hogy megszülessen az első zenekar, amely az eredeti magyar népi cimbalomzenét bemutatja, a cimbalomprímás hagyományt folytatja. Bármilyen furcsán hangzik, ilyen még nem volt, és máig ez az egyetlen zenekar, amely ezzel foglalkozik.”

- nyilatkozta a zenekar prímása, aki stilszerűen a zenekar tavaly megjelent Cimbalomprímás című albimát hozta el Mindszentkállára. Oda - ahogy Csúri Ákos, a Kőfeszt Folkklub megálmodója köszöntőjében megjegyezte - bármikor jön a Folkklub, mindig ragyogó időt talál. Csúri Ákos egy szomorú eseményről is megemlékezett, hiszen szinte napra pontosan két évvel ezelőtt gyimesiek látogattak Mindszentkállára, akiket az a Sára Ferenc hozott közénk, kinek temetése a Folkklub előtt két nappal volt.
 

16974635523604454_original

Kis megemlékezés után viszont már a húrok közé csaphatott Tárkány-Kovács Bálint, aki az előadással és a lemezzel azokra a cimbalmosokra emlékezik, akik olyan mesterien bántak a hangszerükkel, hogy bármikor átvehették a primás szerepét.

Hallhattunk a koncerten dallamokat kis- és nagy Magyarországról, de azt is meghallgathattuk, hogy zenéltek a cigány muzsikusok.

És Bálint nem csak zenélt, hanem mesélt is. Megismerhettük a cimbalom kialakulásának történetét egészen a kezdetektől, történeteket hallhattunk ismert zenészekről és Schunda Vencel József személyét is, akinek a hangszert köszönhetjük.

Tartalmas délután volt, sok zenével, ismeretterjesztéssel. Aki szereti a cimbalom hangját biztos nem csalódott, aki pedig nem ismerte annyira ezt a hangszert, bizonyára most sokkal bölcsebben tért haza.

16974635527403649_original

A program megvalósításához a Veszprém-Balaton EKF 2023 és a kékkúti Kőkút Kert Vendéglő nyűjtott segítséget.

Vissza

Kérdésed van?

Almási Annamária

Almási Annamária

szervezés, szponzorkapcsolatok almasi.annamaria@kofeszt.hu
Csúri Ákos

Csúri Ákos

mindenes csuri.akos@kofeszt.hu
Farkas Gyula

Farkas Gyula

koncertszervező
Szupkai Gábor

Szupkai Gábor

pr, kommunikáció szupkai.gabor@kofeszt.hu

Szervező

Határtalan Hangok Közhasznú Alapítvány

1146, Budapest, Dózsa György út 11. fszt/2


Felelős kiadó: Csúri Ákos, alapító

 

Támogatók

Kővágóörs
Kékkút
Köveskál
Szentbékkálla
Mindszentkálla
SZERVEZŐ
Balatonhenye