A fonók hangulatát hozta vissza a salföldi Kőfeszt Folkklub

A fonók hangulatát hozta vissza a salföldi Kőfeszt Folkklub
2021.11.20.

Nagyon jó volt! Jó, hogy vannak ilyen programok! – köszönt el Fábián Gusztávtól, Salföld polgármesterétől, az a helyi házaspár, akik péntek délutáni programjuknak a Határtalan Hangok Közhasznú Alapítvány által szervezett Kőfeszt Folkklub novemberi alkalmát választották, mely a település Faluházában került megrendésre.

 

 

 

 

 

És valóban. Biztos nem bánta meg az a nagyjából 100 ember, aki összegyűlt a

Faluházban, hogy a Balaton-felvidék és a Bakony népi kultúrájával ismerkedjen meg. Olyan sokan jöttek el, hogy Budapest után már Salföld központjában is dugó alakult ki a parkoló autók miatt.

Sokat olvastam, hallottam a falusi kukoricafosztásoktól, a Fonókban való összejevésekről, arról a falusi életről, mikor még nem volt tv és internet. Valahogy így képzeltem el ezeket, mint, ami most a Salföldi Faluházban volt.

16374198841334299_original

Egy novemberi délután összejöttek fiatalok, idősek, férfiak és nők, hogy együtt mulassák az időt.

Míg a legkisebbek faragtak és bőrkarkötőket gyártottak, a szülők és a nagyszülők, hol dalra fakadtak, hol táncoltak, hol az idős pásztorok történeteit hallgatták tátott szájjal, hol pedig azt figyelték, hogy a Tördemic Néptáncegyüttes, hogy eleveníti, a helyi és környéki népszokásokat.

A salföldi Kőfeszt Folkklub vendége Balaton-felvidék és Bakony volt annak kultúrája, énekei, táncai és történetei.

16374243933813658_original

Különleges élményt adtak a délutánnak a környék pásztorai, név szerint Bartalos János, Konkoly József, Konkoly Csaba és Gazdag Norbert, akik röviden, de annál élvezetesebben avatták be a vendégeket a pásztoréletbe, Szabó Csaba moderálásával. Talán nem voltam egyedül, aki akár másnap reggelig is szívesen hallgatta volna az idős pásztorok történeteit, élményeit.

Már megszokott, hogy, ha Kőfeszt Folkklub, akkor Dúdoló, Navratil Andreával, aki a mai napra természetesen Balaton-felvidéki nótákat hozott és tanított meg a közönségnek.

16374198849372348_original

Az esten a Tördemic Néptáncegyüttesnek köszönhetően egy picit betekintést nyerhettünk abba, hogyan töltötték az időt eleink, mikor még az emberek egymás társaságát keresték és nem a a különböző elektronikai eszközökét.

16374198836303350_original

Nagyon jó volt! Mondhatjuk mi is. Jó, hogy vannak ilyen programok. Lehetnének gyakrabban is. De érjük be annyival, hogy legalább vannak. Ha a vírus engedi, legközelebb december 12-én.

A program a Veszprém-Balaton EKF2023 projekt támogatásával jött létre.

Vissza

Kérdésed van?

Almási Annamária

Almási Annamária

szervezés, szponzorkapcsolatok almasi.annamaria@kofeszt.hu
Csúri Ákos

Csúri Ákos

mindenes csuri.akos@kofeszt.hu
Farkas Gyula

Farkas Gyula

koncertszervező
Szupkai Gábor

Szupkai Gábor

pr, kommunikáció szupkai.gabor@kofeszt.hu

Szervező

Határtalan Hangok Közhasznú Alapítvány

1146, Budapest, Dózsa György út 11. fszt/2


Felelős kiadó: Csúri Ákos, alapító

 

Támogatók

Kővágóörs
Kékkút
Köveskál
Szentbékkálla
Mindszentkálla
SZERVEZŐ
Balatonhenye