A cimbalomprímás Szentbékkállán

A cimbalomprímás Szentbékkállán
2023.10.11.

Szombaton Mindszentkállán egy igazán különleges program várja az érdeklődőket – az elmaradhatatlan kézműves foglalkozással kísérve – ugyanis délután 4 órától a cimbalom kerül a kékkúti Kőkút Kert vendéglő jóvoltából a Kőfeszt Folkklub középpontjába.

 

 

 

 

 

 

 

A Tárkány Trió - A cimbalomprímás című interaktív és ismeretterjesztő koncertje már attól is különleges, hogy a magyar népi cimbalommuzsika egyetlen művelője a zenekar. Finom magyar cimbalommuzsika brácsa és bőgő kísérettel – mindezt Tárkány-Kovács Bálint „fejtágításával”, amelynek révén megismerhetjük a cimbalmot, megtudhatjuk, hogy miért ez az egyetlen igazán magyar hangszerünk, kik voltak a cimbalomprímások, mi a cimbalom története.

Hiszen mindenki sejti, hogy a cimbalom az hungarikum, de senki sem tudja pontosan miért és hogyan... Nos, erre szombaton fény derül.

Ráadásul A cimbalomprímás egyben egy lemez címe is, amely a Kárpát-medencei cimbalmosok dallamaira épül, sokszínűen mutatva be a hangszerben rejlő lehetőségeket. Sokan egyedülálló albumnak tartják, hiszen egy valóban magyar hangszer elfeledett kincseit és lehetőségeit mutatja be – és ezzel remélhetőleg az első lépést is megtette a magyar cimbalomhagyomány felélesztésére.

Mert nem titkoltan ez volt Tárkány-Kovács Bálint célja:

„A Tárkány Triót azzal a szándékkal hoztam létre, hogy megszülessen az első zenekar, amely az eredeti magyar népi cimbalomzenét bemutatja, a cimbalomprímás hagyományt folytatja. Bármilyen furcsán hangzik, ilyen még nem volt, és máig ez az egyetlen zenekar, amely ezzel foglalkozik” – mondta.

Ezt az első, kezdeti lépést lehet majd megtekinteni, meghallgatni szombaton Mindszentkállán.

A VEB2023 EKF jóvoltából a program ingyenesen látogatható.

Vissza

Kérdésed van?

Almási Annamária

Almási Annamária

szervezés, szponzorkapcsolatok almasi.annamaria@kofeszt.hu
Csúri Ákos

Csúri Ákos

mindenes csuri.akos@kofeszt.hu
Farkas Gyula

Farkas Gyula

koncertszervező
Szupkai Gábor

Szupkai Gábor

pr, kommunikáció szupkai.gabor@kofeszt.hu

Szervező

Határtalan Hangok Közhasznú Alapítvány

1146, Budapest, Dózsa György út 11. fszt/2


Felelős kiadó: Csúri Ákos, alapító

 

Támogatók

Kővágóörs
Kékkút
Köveskál
Szentbékkálla
Mindszentkálla
SZERVEZŐ
Balatonhenye