Veszprém nem juthat Pécs sorsára

Veszprém nem juthat Pécs sorsára
2020.12.18.

Meggyorsíthatja az Európa Kulturális Főváros 2023 programhoz kapcsolódó beruházásokat a parlament által napokban elfogadott jogszabály.

Miért érdekes ez a Balaton-felvidéknek, a Káli-medencének? – kérdezhetné joggal bárki. A válasz pedig egyszerű. Azért, mert a blogunkban oly sokszor és szeretettel megénekelt Kőfeszt is a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat egyik pillére ebben a régióban. Sőt! Az együttműködés már 2020-ban elindult, az idei Kőfeszt volt az egyik első megrendezett fesztiválja ennek a monumentális vállalkozásnak. Hiszen Veszprém a térségi jelleggel nyerte meg a pályázatot, amivel rengeteget nyert az egész régió, és vele a kistelepülések. Kékkúttól egészen Zircig. 

A Veszprém-törvény életre hívásában, megalkotásában és elfogadtatásában elévülhetetlen érdemeket szerzett Navracsics Tibor a programsorozat koordinálásáért felelős kormánybiztos. Ezzel olyan mértékű támogatást és biztos háttérországot teremtett a kultúrának és a VEB 2023-nak, amely szilárdabb mint a kő. Másrészt - ami nem kevésbé fontos - a térségnek jóval könnyebb és gyorsabb lesz intéznie azokat a dolgokat, amiket máshol a börükrácia és a minisztériumi útvesztők lassítanak. Ha egy frappáns szólást használunk, akkor a Veszprém-törvény abban segít, hogy sok bába közt ne vesszen el a gyerek. Itt ugyanis a gyerek túlélését segítendő, egyetlen bába van.

Mert ennek a törvénynek bizony éppen ez a lényege. Itt az állam hétköznapi működésétől eltérően rövid határidőn belül kell infrastrukturális beruházásokat létrehozni. A kormány most amúgy is éppen a koronavírus okozta károk enyhítésén dolgozik, aztán hip-hop itt lesznek a választások is. 2023 pedig itt van a nyakunkon. A Veszprém-törvény viszont gyorsítási lehetőséget ad az államigazgatási, közigazgatási eljárásokon belül, és lehetővé teszi, hogy a tervezett beruházások elkészüljenek akkorra, amikor kell.

Talán mindenki emlékszik arra, mikor Pécs volt Európa Kulturális Fővárosa. Emlékeznek? Ne szégyenkezzenek ha nem. Mert bizony a Mecsek szíve hoppon maradt, mivel az akkori baloldali kormány kihúzta alóluk a szőnyeget. Ez az, ami jelen helyzetben nem történhet meg, még világégés esetén sem.

A VEB 2023-nak a jelenlegi szerencsés csillagállásnak köszönhetően két évvel a program kezdete előtt megvan a költségvetése és a szükséges jogszabályi környezete. Nincs toporgás és várakozás, a jövő évben elkezdődhetnek az infrastrukturális beruházások. 

Tehát minden adott, most pedig indulhat a munka látványos része.

Vissza