Vasárnap Kékkútra érkezik a Kőfeszt Folkklub

Vasárnap Kékkútra érkezik a Kőfeszt Folkklub
2022.03.09.

Az előttünk álló hosszúhétvége vasárnapján Kékkút ad otthont a Kőfeszt Folkklub idei második alkalmának. Az érdeklődők ezúttal Lakócsa táncait, zenéit, hagyományait ismerhetik meg.

Lakócsa a (Lukovišće) mintegy 1200 lakosú horvát község Somogy megye délkeleti sarkában, , a Dráva bal partján. Központja a nyolc faluból álló somogyi–baranyai horvát népszigetnek, amelyhez még Potony (Potonj), Tótújfalu (Novo Selo), Szentborbás Brlobas), Drávakeresztúr (Krstur), Felsõszentmárton (Gornij Martinci), Révfalu (Drvljanci) és Drávasztára (Starin) tartozik. Ez a zárt etnikai egység a környezõ magyar lakosságú vidéktõl, de a túlsó parti horvátságtól is elszigetelten élt az utolsó évtizedekig.

Ezt a tájegységet fedezhetik fel Folkklub résztvevői, a térséget jól ismerő zenészekkel, táncosokkal, énekesekkel.

A szlavóniai énekeket Navratil Andrea tanítja, a táncokat a térség néptáncáról tanulmányt is író Farkas Zoltán "Batyu" és felesége Tóth Ildikó "Fecske" mutatják be.

Az est folyamán megemlékezünk Borbély Jolánról, aki néprajzos diplomamunkáját Lakócsa táncaiból és táncéletéből írta. Az ismert etnográfus szellemét fia, Éri Péter, a Muzsikás együttes brácsása idézi fel.

A délutánt a Kóló zenekar koncertje zárja, mely ahogy lenni szokott nagy valószínűséggel egy önfeledt táncházba, közös ünneplésbe csap át.

Aki a hosszúhétvégén a Káli-medencében kirándul vagy a környéken jár, feltétlen ajánljuk ezt a programot, hisz a Kőfeszt Folkklubok lassan kihagyhatatlanok lesznek.

Az eseményt a Veszprém-Balaton EKF 2023 projekt támogatja.

 

Vissza