Vár áll ott, nem kőhalom

Vár áll ott, nem kőhalom
2022.11.17.

Kisebbfajta csoda történt Salföldön. Mondhatnánk úgy is, mai ésszel szinte felfoghatatlan, de egy nagy volumenű építkezés idő előtt (!) elkészült.

Mikor a januári közepi sajtótájékoztatón – mikor még egyetlen kapavágás sem történt – kijelentették, hogy az utóbbi évek egyik legnagyobb Káli-medencei beruházása veszi kezdetét, és az Európa Kulturális Fővárosa 2023 (EKF 2023) projekt támogatásával épülő alkotó- és rendezvényházat tervek szerint már idén birtokukba vehetik a művészek és a látogatók, csak legyintettünk. Na persze!

Persze éppen ideje volt valami változásnak azon a területen. Jártam én ott előtte, ahol a negyven éve használaton kívüli iskola épületébe már csak a birkák jártak be. Szó szerint. Az állatok folyékony végtermékétől felpúposodott a parketta, a szilárdtól meg lépni alig lehetett.

Ez a műemléknek aligha nevezhető épület aztán gyorsan el is tűnt. Rohamléptekkel állt neki a kivitelező Bayer Construct a munkának – számítva a környékbeli vállalkozók szaktudására - , és én minden hónapban ellátogattam oda, hajtott a kíváncsiság, hogy lesz ebből átadás év végére.

A bontás ugye mindig gyorsan megy, ekkor még mindig nem voltam meggyőzve. Majd nyárra kezdett belőlem kiveszni a pesszimizmus, ami átadta helyét valami tiszteletteljes optimizmusnak. Mert mindig legalább tucatnyi munkás tüsténkedett, nem éppen lapátnyélre támaszkodva. Követni is nehéz volt a haladást, mintha reggel kiöntöttünk volna egy zsák instant házport, amit aztán vízzel összekeverünk, és már kész is az épület. Ami ugye csoda lenne.

De nem ilyen egyszerű, illetve mégis az! Mindez szakemberek kétkezi munkájának köszönhető, olyannyira, hogy november közepén a használatbavételi engedélyt is megkapta a Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényház. A Káli-medence egyik legújabb ékköve a kultúra központja lehet, és az ígéretek szerint lesz is.

A beruházás a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával jött létre.

Vissza