Tárgyak és történetek a művészet nyelvén – újból képzőművészeti klub

Tárgyak és történetek a művészet nyelvén – újból képzőművészeti klub
2022.07.12.

Nem kell ahhoz messze menni, hogy valami igazán különlegeset tapasztaljon az ember. Elég csak Mindszentkállára, ahol a Megbecsült tárgyak című kiállítás egy olyan gyűjteményt mutat be, ami rólunk szól. Nekünk szól.

Az Első Magyar Látványtár gondosan, hosszú évtizedek során összegyűjtött tárgy-együttese pár évvel ezelőtt találkozott Balassa Katalin grafikussal. Ezt a találkozást a Látványtár megalapítója, Vörösváry Ákos műgyűjtő hozta össze abból a célból, hogy az általa gyűjtött tárgyak kapjanak egy új dimenziót a grafika által.
 


Ezek a bizonyos megbecsült tárgyak, azaz egy megjavított cserépedény, egy látszólag a végletekig kihasznált, megfoltozott tál, vagy épp egy kristálypohár megmentése sokkal többet mond el a múltbéli emberekről, mint azt elsőre gondolnánk. A használat módjáról, a javítás technikájáról, a gondos kezekről mesélnek úgy, hogy mindennek van egy rajzpárja.
 

Egy rajz, ami pedig az alkotóról beszél. Arról, hogy ő maga miként látja az adott „portréalanyt”, milyen történetet ismer fel benne, milyen forma, heg, törés vagy épp minta alapján indul el és veti papírra rajzos gondolatait, érzéseit.
 

Megbecsült tárgyak csendes, finom és érzékeny mesélő, amibe mindenki egy kicsit más történetet lát bele. És ettől olyan izgalmas a tárlat, aminek a kulcsa az elmélyülés és a megfigyelés. Amire mai, XXI. század emberének főleg szüksége lenne. A kiállítás pedig megmutatja, hogy akár lehet(ne) így is.
 


A Káli Kövek Közhasznú Alapítvány Képzőművészeti Klubja a Veszprém-Balaton 2023 EKF támogatásával valósította meg a tárlatot, amelynek megnyitója július 16-án, szombaton, 18 órakor lesz a mindszentkállai Művelődési házban (Mindszentkálla, Rákóczi utca 6.), Vörösváry Ákos és a Váray akusztik közreműködésével.

A kiállítás július 15. és augusztus 15. között tekinthető meg. A belépés díjtalan.

(fotók: Steindl Gabriella)

Vissza