Találkozások

Találkozások
2023.06.01.

Nehéz feladatra vállalkozik az, aki egy mondatban szeretné összefoglalni, mit is jelent a Kőfeszt – A szabad táncház, de én mégis megpróbálkozom vele. Közösség, barátság, találkozások. Amire mindannyiunknak szüksége van. És ezt a rendezvény maradéktalanul meg is adja: Emberi kapcsolatok, egy emberközeli fesztiválon.

Ahol a fiatal és idős egymás nyakába borul, a határon innen és határon túlról érkezett muzsikus leül és egy bor felett összekapcsolódik.

Lelkek találkozása ez, olyan lelkeké, akik nem irigykedve, hanem áhítattal hallgatják a másikat zenélni. Nincs versengés, nincs vita, csak a zene és a tánc van.

Emberek találkozása, akik ezidáig talán még nem is ismerték egymást, de a közös hagyomány, a közös érdeklődés összehozza őket. Eddig idegenek voltak egymásnak, most pedig már együtt zenélnek.

Értékek találkozása. Ahol nemcsak a brácsa és a hegedű hozza el a régmúlt dallamait és értékeit, hanem a történetek is, amiket a mesterek mesélnek és töltik meg a hallgatóság szívét-lelkét.

A jövő és a múlt találkozása. Ahol a múlt éppúgy fontos, mint az elkövetkező idők. Ahol a még csak totyogó gyermek megbabonázva nézi Füstös János bácsit táncolni, aki már nyolcvan is elmúlt. Ahol az idős és a fiatal egyszer csak örömzenélésbe kezd, és mindenki dalra fakad.

Legendák találkozása, ahogy a magyarszováti Dezső Ilona Magyarországgal és A szabad táncházzal találkozik először és az ördöngösfüzesi Hideg Anna nénivel beszélget. Megismételhetetlen pillanat.

Szóval nehéz egy mondatban megfogalmazni. Nekem sem sikerült igazán, mert A Kőfeszt – A szabad táncház az az esemény, aminek meg kell élni minden pillanatát. Csak akkor értheti meg igazán az ember, hogy mint is jelent ez. Idén pünkösdkor már második alkalommal sikerült ezt a csodát megteremteni, és remélem, jövőre is átélhetjük újra.

Vissza