Sziesztaszombat és időutazás - Kőfeszt 4. nap

Sziesztaszombat és időutazás - Kőfeszt 4. nap
2021.08.08.

A rekkenő hőség ellenére újra megteltek a fesztivál utcái, gyerekzsivajtól lett hangos a kővágóörsi Sportpálya és falánk szemű, korgó hasú látogatók keresték a Magyar Ízek utcáját.

Meleg ide vagy oda, minden jel szerint a kőfesztes látogató kitartó és elszánt, meg sem kottyan neki a hőség és bátran néz szembe a nap kegyetlen sugaraival. De nincs mit tenni, ahogy a bölcs mondás tartja, “ez van”. És még ezer meg egy program is van, azaz volt a szombati napon, ami kicsit talán tudta feledtetni, hogy mégiscsak 30 fok körül járt az idő. 

A kitartó és elszánt kőfesztesek a sokadik napon sem unták még meg a harci lovasbemutatót Köveskál és Kővágóörs között félúton, ami mondjuk nem meglepő, hiszen mi unalmas lehet abban, ha a Káli-medence csodás lankáin lovak és lovasok mutatják be őseink hagyományait. 

És ha már hagyomány: a tavalyi nagysikerű Trianon 100 előadást végre nemcsak lemez és felvétel formájában élvezhette a közönség, hanem nagyszínpados előadásként is, amely során a magyar folklór olyan nagy nevei léptek fel, mint Pál István Szalonna, Navratil Andrea, Hideg Anna néni, Lázár Csaba vagy Agócs Gergely. (Támogatók: Kővágóörsi Önkormányzat, Kékkúti Önkormányzat, Mindszentkállai Önkormányzat, Magyarságkutató Intézet, Bethlen Gábor Alap, Uniper, VEB2023 - Európa Kulturális Fővárosa, Blogstar)

A Sportpálya megtelt, és nemcsak a közönséggel, hanem érzelmekkel időutazással és nem utolsó sorban természetesen irodalommal, zenével és tánccal. Idegrázós pillanatokat élhetett át az, aki hallgatta és látta az előadást, voltak percek, amikor feszült csönd ült rá a nézőtérre, így a fellépők által előadott versek, vagy épp Szalonnáék hegedűdallamai még drámaibban hasítottak bele az éjszakába. 

A Trianon 100 persze vastapsot is kapott majd a tömeg a csendesülés jegyében a Borbély-Dresch Quartett jazzkoncertet választotta afféle lecsengőként, akik pedig még mindig bírták szusszal, a már megszokott táncház laza lüktetésével zárták a napot és a fesztivált. 

Ez volt a szombat tehát, a vasárnap pedig már tényleg a fesztiválhoz illően nyugalmat kínál, és aki úgy dönt, hogy még gyorsan meglesi, mit tartogat a KŐFESZT, az készítse a hasát, hiszen  Mindszentkállán a Magyar Ízek Utcája, valamint a sütiverseny gondoskodik arról, hogy senki ne maradjon éhes. 

A Kőfeszt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósult meg.

Vissza