Szevasz, Tamás! – Kőfeszt 3. nap

Szevasz, Tamás! – Kőfeszt 3. nap
2023.08.06.

Lassan már mindenkinek belesajdul a nyaka, hogy felfelé nézve merengjen, vajon lesz-e eső, vagy sem. Mert sajnos bizony óhatatlanul átvette az főszerepet az időjárás, de természetesen ezt a gyakorlott kőfesztes nem hagyja és mulat tovább.

A gyakorlott kőfesztesnek nem árt meg egy kis eső, hiszen nincsen cukorból. A gyakorlott kőfesztes töretlenül robog már délelőtt a Pannon forgatagba, kézműveskedik a kicsikkel a Botond pajtánál és hahotázik a Vitéz László, a Paprika Jancsi vagy az Állatok Farsangja bábelőadáson.

Az este már leginkább a felnőttekről szólt: ahogy leszállt az éj, már biztosan kiderült, hogy nem lesz itt semmiféle eső, ellenben szabadtéri koncertek annál inkább. A kővágóörsi Mozi étterem dugig megtelt, mindenki kiszabadult az eső béklyói alól és egy kellemes estindítóként rázendített a Zsongom verssel, folkkal, és egy kis blues-zal, majd jött a nagy találkozás Tamással. A legendás Cseh Tamással.

Persze sajnos nem szó szerint, de a Vodku fiai méltón idézte meg Cseh Tamás szellemét és munkásságát, hangját és dalait. Azért is volt fontos ezt a találkozás, mert négy évvel ezelőtt pont Cseh Tamás emlékére jött létre a KŐFESZT. Így a fesztivál egy kicsit Cseh Tamásé is. Cseh Tamás pedig a miénk. Mindenkié. Mert mindenki el tud kapni egy hangot, egy dallamot, egy hangulatot, egy gondolatot és mondatot, amit magáénak érezhet. Ez a csehtamásos élmény pedig felejthetetlen.

Tamás után jött a Tibor, azaz a Tátrai, így a nosztalgikus csehtamásosságot felváltotta a búgó blues. Ahogy Tamásban, úgy Tátraiban sem kellett csalódni, a hely megtelt, a zene messze szólt, a sör pedig bőszen fogyott.

Amíg a blues szólt, addig az utca másik végében Hideg Anna néni jött, látott és mesélt. De még milyet! Most nem ördöngösfüzesi dalokat, hanem pajzán meséket hozott el a közönségnek, akik persze ezt is falták, hallgatták, nevettek, irultak és pirultak.

A fogyasztott italok, a zene lüktetése és a pajkosság pedig nagyszerű alapanyaggá vált a táncházhoz, ami most sem maradt el. Mert az igazi kőfesztes mindig meglátogatja a táncházat és mulat hajnalig. És tovább.

(fotók: Kulcsár István, Steindl Gabriella)

A rendezvény fő támogatója a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat.

További támogatók: NKA Kultúrpajta és Tündérkert program, Kőkút kert vendéglő, Rádió 88, valamint Kékkút, Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Balatonhenye, Szentbékkálla önkormányzatai.

A részletes, naprakész programot a www.kofeszt.hu oldalon és a fesztivál közösségi médiás oldalán lehet megtalálni.

Vissza