Szentbékkálla már a nyitásra készül

Szentbékkálla már a nyitásra készül
2021.04.28.

Már a Káli-medencében is nagyon várják, hogy újra együtt lehessen ünnepelni, szórakozni, koncerteket hallgatni. Szentbékkálla település bizakodva néz az évre, hiszen már közzétették, milyen programokkal várják a település lakóit és az idelátogatókat.

Bár a majálisi ünnepség az idei évben elmarad a településeken, a hagyományos májusfát sok telelülésen felállítják. Májusfát a településeken nem csak a legények állítottak a leányoknak, hanem a települések is felállították a saját fájukat, melynek ledöntését mulatság kísérte. A májusfát Szentbékkállán április 30-án szombaton állítják fel és május 29-én fogják kitáncolni.

A tervek szerint idén is megrendezik a Szentbékkállai Káli Forgatagot. A hagyományosan koncertekkel, gyerekprogramokkal, kiállításokkal tarkított programot ebben az évben a tervek szerint július utolsó hétvégéjén rendezik meg.

Az XII-XIII. században épített román stílusú Töttöskáli templom romja Szentbékkálla egyik látványossága. Az egyhajós, keletelt egyenes szentélyű templomrom, a hajó nyugati oldalán bejárattal és kegyúri karzat pilléreinek és boltozatának nyomaival. A szentélyen dongaboltozat van, a diadalív csúcsos, a templom déli oldalán keskeny csúcsíves ablak. Anyaga terméskő. A templomromnál szeptember 19-én Szentmisét tartanak.

Szintén régi hagyománya van a településen a szüreti felvonulásnak, melyről 2019-ben mi is beszámoltunk. A Káli-medence két szomszédos települése, Mindszentkálla és Szentbékkálla hosszú évek óta közösen ünnepli a szüretet. Egyik évben az egyik faluból, másikban a másikból indul a vidám menet végig az utcákon, majd a másik településen ér véget a mulatság bállal. Az idei évben a mulatság szeptember 25-én lesz.

Az állami és egyházi ünnepeket is méltón kívánja megünnepelni a település. Augusztus 20-ra és október 23-ra is ünnepet terveznek, mint ahogy megünneplik a Mikulás jöttét, a karácsonyt és a szilvesztert is.

Október 31-re kocsonya fesztivált, november 27-re nyugdíjas találkozót szervez Szentbékkálla önkormányzata.

Ha tényleg kilábalunk a vírusból, akkor Szentbékkállán nem fog múlni az, hogy ne unatkozzanak a település lakói és, azok akik a Káli-medencébe jönnek feltöltődni.

 

 

Vissza