Szent Benedek szoborral gazdagodik Szentbékkálla

Szent Benedek szoborral gazdagodik Szentbékkálla
2020.07.06.

A KŐFESZT rajongói már tudják, hogy 2020-ban a fesztiválnak nem csak Kővágóörs, hanem a Káli-medence majd` összes települése helyet fog adni. Így lesznek események Szentbékkállán is, mely település az elmúlt héten remek hírt kapott.

A hagyományok szerint a középkorban a település a bencés rend birtokában volt, ennek köszönhető, hogy az írásos emlékekben a település Szentbenedekfalva, illetve Szentbenedekkál néven is szerepel. A település nevének értelmezése szerint  a kál, malmot jelent így a Szentbékkálla neve Szent Benedek kállójára, malmára utal. A helységben a Benedek szót később "bék"-kel rövidítették, így lett Szentbékkálla.

A településen több, helyen is megemlékeznek Szent Benedekről illetve a bencés szerzetes rendről, a katolikus templom freskóján például egy bencés rendi szerzetes is megtalálható.

A közelmúltban a község úgy döntött, hogy szeretnének méltó emléket állítani a település névadójának, a bencés szerzetesrend alapítójának, Szent Benedeknek, ezért felkérték Bíró Lajos, Munkácsy Mihály-díjas szobrászművészt, akinek többek között Mátészalkán Kálvin, Ópusztaszeren Báthory István és Tyukodon Kossuth Lajos szobra található, hogy tervezze meg Európa védőszentjeként is tisztelt Szent Benedek szobrát.

Egyúttal az önkormányzata kérelmet nyújtott be az Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy támogatást kérjenek a Nemzeti Kulturális Alap keretéből. Jó hír a településnek, hogy múlt héten megérkezett Kásler Miklós miniszter válasza, mely szerint a település a szoborra hét millió forint támogatást kap.

Szentbékkálla települése a KŐFESZT mellett egy újabb büszkeséggel lesz gazdagabb és tovább menetel azon az úton, melynek fontos építőkövei a minőségi kultúra, a minőségi szórakozás. 

Ha még többet akarsz tudni, akkor kövess minket FacebookonInstagramon és YouTube-on!

Vissza