Szavak helyett tettek - Navracsics belépője

Szavak helyett tettek - Navracsics belépője
2022.02.18.

Megtelt csütörtök délután a kővágóörsi művelődési ház, ahol Navracsics Tibor, a Fidesz-KDNP közös országgyűlési képviselőjelöltje tartotta lakossági fórumát. (Mondjuk, Rig Lajos, a Gyurcsány-koalíció jelöltje 7 éves képviselősége alatt egyet sem tartott szülőfalujában...)

De nem csak a Káli-medence fővárosának polgárai, hanem a térség összes falujából érkeztek lakók, polgármesterek megtudni, hogy mit akar és tud tenni a jövőben Navracsics és pártja értük a településükért.

A várakozás és a remény indokoltan volt felfokozott, hiszen az utóbbi hetekben bebizonyosodott, hogy Navracsics Tibor nem a szavak, hanem a tettek embere, aki - többek között - Ajka kórházának 1 milliárd forintot, Tapolcának 500 millió forintot, Révfülöpnek új mentőállomást (éppen a fórum napján megjelent miniszterelnöki aláírással megerősített kormányhatározattal), a tósokberéndi templom leégett tornyára 60 millió forintot szerzett az elmúlt pár hétben.

Ég és föld a különbség

Navracsics szerint a következőről szól az áprilisi választás. 2010-ben rendszerváltás volt Magyarországon, és a hatalomra került kormánynak köszönhetően gazdaságilag - lépésről lépésre - újra megerősödött az ország, az emberektől 2010 óta nem elvesznek, hanem nekik adnak. A Gyurcsány-kormány annyira lezüllesztette az országot, hogy hazánkban volt az egyik legnagyobb a költségvetési hiány, a munkanélküliség sosem látott magasságokba tört.

Míg most már munkaerőhiány van és 2021-ben - Lengyelország mögött - a második(!) legnagyobb gazdasági fejlődést (7,1%) produkálta az ország az Európai Unióban. (A Gyurcsányék, Rigék által előszeretettel hivatkozott Nyugat vezető államai a fasorban sincsenek...).

A Gyurcsány-kormány saját elhibázott gazdaságpolitikáját az emberekkel fizettette meg, Elvették a 13. havi nyugdíjat, bevezették a vizitdíjat. Az Orbán-kormány ezzel szemben visszaadta a 13. havi nyugdíjat, bevezette a 25 év alattiak SZJA mentességét és az elmúlt 30 év legnagyobb gazdasági növekedését érte el úgy, hogy közben egy világjárvány közepén voltunk.
 

Nincs fideszes, vagy jobbikos nyugdíjas

Navracsics fontosnak tartotta, hogy ezek a támogatások bal- és jobboldali embereknek egyaránt járnak, nem tesz kivételt ember és ember között, ahogy ő is olyan képviselő szeretne lenni, aki nem tesz különbséget pártszimpátia alapján sem ember sem város között.

És innentől belecsaptunk a lecsóba - bár az egyik helyi éttermes pincepörivel készült a rendezvény utánra - és jött a kérdés-felelek, kötetlen formában. A hallgatóságot sok minden érdekelte, pozitív és negatív véleményük egyaránt volt, és Navracsics sem rejtette véka alá az ízlésbeli kritikáit. Ezért alakult ki őszinte párbeszéd.
 

Nem lesz kórházbezárás, viszont orvoshiány van

Szóba került többek között a Kővágóörsöt Kékkút felől elkerülő út, melyre már régóta vágynak a település lakói, hiszen az ásványvízgyár kamionjai keresztül-kasul járnak a Káli-medence egyes településein, ami veszélyes és kényelmetlen is az itt élőknek. Navracsics tájékoztatása megnyugtat: az elkerülő útról megkezdődtek a tárgyalások és elérhető közelségbe került annak megvalósulása. Miképpen a pálkövei szennyvíz kapcsán is optimizmusra van ok.

A fórumon szó volt a Káli-medence településképéről, egyes veszélyes útszakaszokról és a kórházak helyzetéről is. Utóbbival a gyurcsányista Rig Lajos riogat már jó ideje, ám - bár nem volt jelen a fórumon - most lecsillapodhat egy kicsit.

Rig propagandáját felemlegették a fórumon is, hogy mind a Tapolca környékén, mind az Ajka környékén élők attól tartanak, hogy bezárásra kerül városuk kórháza. Nem véletlen, hiszen az először Dobrev Klárát, majd Márki-Zay Pétert a miniszterelnökének tartó Rig Lajos sem tett semmit a tapolcai kórházért, pedig ő a 2015-ös időközi választáson kimondottan ezzel kampányolt. Ahogy Fülöp Zoltán, az ajkai Fidesz elnöke mondta 2015-ben a térség nem nyert, hanem veszített Riggel.

Navracsics egyértelművé tette: a látszólag Márki-Zay Péter vezette Gyurcsány-Bajnai koalíció az - amelynek kaméleon képviselő-jelöltje az egykoron Gyurcsány-ellenes, most Gyurcsányné Dobrev Klárával fotózkodó Rig Lajos -, amelyik a vidéki kórházak bezárását hangoztatja. (Tudjuk jól: a baloldal mindig azzal vádolja ellenfelét, amelyet ő szándékozik elkövetni. Azaz, ha a Rig kórház bezárásról beszél, akkor tudhatjuk: Navracsics nem akar kórházat bezárni, Rig viszont igen. Átlátszó és egyszerű, mint az egyszeregy.) A bezárásoknak már csak az is ellentmond, hogy Navracsics Tibor éppen a napokban szerzett 1 milliárd forintot az ajkai kórháznak, mely nem arra utal, hogy a kormány be kívánja zárni.
 

Az EKF kiemelten tekint a Káli-medencére

Mivel Navracsics Tibor nemcsak a térség képviselő-jelöltje, hanem a Veszprém-Balaton 2023 EKF kormánybiztosa is, így szóba került az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat is, mely Káli-medencét érintő programjairól, a lakossági fórumon részt vevő, Csúri Ákos, a Kőfeszt alapítója tájékoztatta a megjelenteket. Elhangzott, hogy már a 2022-es évben is több programot és beruházást is támogat az EKF, de a csúcspont természetesen a 2023-as év lesz.
 

(fotók: Burger Zsolt)

Vissza