Szalonnázzunk-e wellnes-hétvégén? – Szívmuzsika a Kőfeszten

Szalonnázzunk-e wellnes-hétvégén? – Szívmuzsika a Kőfeszten
2021.08.08.

A tőke Európája helyett az emberek Európájára van szükség, jelentette ki az LMP-alapító Schiffer András, ügyvéd.

Míg Navracsics Tibor, egykori Eu-biztos, politológus, az Európa Kulturális Főváros kormányzati megbízottja azt hangsúlyozta, hogy az Uniót nem kívülről kell bírálni - mintha nem is részei, hanem kiszolgáltatott, szenvedő alanyai lennénk - hanem megtanulva a szerkezetét és a működését, belülről kell formálni. Szerinte ezt teszik például baltiak, és nagyon sikeresek lesznek tőle. A belső alakításhoz pedig célravezető út a tökéletes uniós tudással felvértezett, adminisztrációs szakemberek képzése és helyzetbe hozása.

Abban a szombati vita mindkét résztvevője tökéletesen egyetértett, hogy a külpolitikában vissza kellene térnie Magyarországnak ahhoz a konszenzusra törekvő működéshez, amelyet a hatpárti megegyezésen alapuló, Orbán-Nastase megállapodás 2001-es, szocialista megtámadása szétvert.

A kővágóőrsi Hanczár János udvar csúcsra járatott közönsége elégedetten nyugtázta, hogy a racionális érvek nem vesztek ki az országból, és két politikus találkozásából nem csak karaktergyilkolászó utcai harc kerekedhet ki, de értelemre ható vita is. 

A Kőfeszt azonban csak teret adott a közéleti kérdések taglalásának, de nem arról szólt. A Káli völgyben immár harmadik alkalommal megrendezett, táguló horizontú eseménysorozat a népi kultúra ápolását és népszerűsítését tűzte zászlajára, jelesül az idén Szatmárra és a Kárpát aljára fókuszálva, és ebben a küldetésben kiváló társakra talált.

Hogy mást ne említsek, ugyancsak szombaton Pál István Szalonna családjával ismerkedhettek a Képmás Est nézői, akik nem csak részleteket kaptak a családi legendáriumból, de olyan energiadús szívmuzsikát is, amely már a megszólalásakor beindította a kezeket és a lábakat.

Az udvar közönségét nem az augusztusi forróság olvasztotta egybe, hanem a történetekkel fűszerezett zenélés, amelyek arról szóltak, hogy az evés, ivás, beszélgetés, még oly visszafogott mulatozásközössége sokkal jobb, mint a szétszakítottság – akár szuper luxusba is öltöztetett- magánya.(Szalonna még a wellnes-hétvégézőket is magával Kővágóőrsön.) No meg arról is, hogy az emberi gesztusokból több boldogság fakadhat, mint a jóléti társadalmak technikai vívmányaiból vagy a pénzből. Ezért aztán van mit irigyelnünk a szegénységük miatt sokszor lesajnált kárpátaljai magyaroktól.

Ugyanezt sugározták a sportpályán felállított főszínpad műsorai, a fellépő tánccsoportok, zenekarok, gasztrosátrak, nem beszélve a késő esti Trianon előadás és koncert élményéről.

A harmadik Kőfeszt évről évre jobban beágyazódik természetes közegébe, a Káli medencébe, ahol immár Balatonhenye, Köveskál, Mindszentkálla, Szentbékkálla, Pálköve, Salföld, Balatonrendes és Monoszló is házigazdává lépett elő. A magát a „Nyugalom fesztiváljaként” leíró eseménysor - híven mottójához - nem nyomul, nem törekszik mégis teret foglal és egyre nagyobb közönséget vonz. Csak szurkolhatunk a sikerének, hogy bármilyen is lesz Európa jövője, mi magyarként lehessünk benne otthon.

A Kőfeszt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósult meg.

Vissza