Szabó Csaba: A személyes találkozókat várom

Szabó Csaba: A személyes találkozókat várom
2022.05.30.

Szabó Csaba, a Balaton-felvidék egyik legmeghatározóbb tánccsoprtjának, a Tördemic Néptáncegyüttesnek vezetője, fellépőként és vendégként is részt vesz a Kőfeszt - A Szabad Táncház rendezvényen. Mint mondja a, legfontosabb, hogy olyan mesterek jönnek a térségbe, akikkel ilyen szabad keretek között nagyon ritkán lehet találkozni.

Mi volt az első gondolatod, mikor meghallottad, hogy ilyen nagyszabású négynapos néptáncos esemény lesz a Balaton-felvidéken?

A Tördemic Néptáncegyüttes a térség központi együttese. Nekünk nagyon jó érzés, hogy olyan hagyományőrzőkkel, olyan mesterekkel találkozhatunk, akik nem mindennaposak a mi vidékünkön. Nemesebb táncházi zenészekkel és táncosokkal ilyen töménységben ritkán találkozunk. Nagy szükség van arra, hogy a táncosaink is találkozzanak ezekkel az emberekkel. Igaz, hogy országos fesztiválokról és versenyekről vannak már kapcsolatunk többekkel, de az jó, hogy össze lehet majd velük ülni és közösen mulatni anélkül, hogy mindenféle verseny- és megmérettetési kényszer lenne. És végre nem a Sportarénában, hanem egy mind szellemileg, mind lelkileg hozzánk közel álló vidéki helyszínen.

Gondolom neked is fontosak ezek a találkozások, de a tanítványoknak talán még fontosabb.

A helyiek körbe tudják vezetni a környéken, a korábban már megismert barátaikat. Nagyon jó, hogy nem kell órákat utazniuk egy táncháztalálkozó végett, hanem helybe jön a táncház.

Ti is fogtok táncot tanítani a rendezvény során. Mit lehet erről tudni?

Szombaton délután fogok szatmári táncolat fogok tanítani, ecsedi és tyukodi táncokat. Csárdás és verbunk tanítás lesz. De nem csak a fellépésünkön leszünk ott, hanem résztvevőként is jelen leszünk a rendezvényen. Próbáljuk felvenni a ritmust és a lehetőségeinkhez mérten jelen lenni.

Fontos, hogy ne csak fellépőként, hanem résztvevőként is jelen legyetek?

Persze. Aktívan szeretnénk ott lenni a rendezvényen. Természetesen a Pünkösd miatt nem mindenki fog ráérni az együttesből, de amin tudunk, azon ott leszünk.

A különböző helyszíneken, különböző tájegységek fognak megjelenni. Gondoltál arra, hogy esetleg egy kis Balaton-felvidéket is becsempéssz a programba?

Én abban vagyok érdekelt, hogy ez a vidék minél mélyebben bekerüljön bele a tánckultúrába. Első alkalommal egyáltalán nem gond, hogy az ismertebb, népszerűbb táncok kerülnek bemutatásra. Ezeket az országban mindenki szereti. Kezdeti lökésnek ez teljesen rendben van. A következő alkalomra már propagálni fogom, hogy ez a táj is képviseltesse magát. Egyre nagyobb a figyelem a helyi táncok iránt és szerintem helyet kell, hogy kapjon, főleg azért, mert a 2023-as év központjában a Balaton-felvidék lesz.

Nem tudom volt e időd böngészni a programok között, ha igen, van olyan amit nagyon vársz?

Én igazából a személyes találkozókat várom. A palatkaiakhoz kijártunk gyűjteni, ők is jártak hozzánk, rengeteget találkoztunk. A székelyeket is ismerem. A táncmesterek korombeliek. Személyekhez kötődöm, akikkel szívesen leülök egy pohár bor mellett. A korosztályombeliekkel együtt versenyeztünk, vannak közös emlékeink. Nekem ők barátok, a fiataloknak inkább táncmesterek.

Mit adhat ez a rendezvény a megyének?

Remélem, hogy a megye támogatni fogja, hogy egy ilyen rendezvénynek ad otthont a térség és aktív részvétellel fogja segíteni és támogatni ezt az eseményt.

Vissza