Salföldi találgatások helyett...

Salföldi találgatások helyett...
2022.02.04.

A tények. Napok óta "forr" a facebook, hogy vajon mi épül a salföldi iskola-rom helyén. Igaz, az építtetők már két lakossági fórumon részletesen ismertették elképzeléseiket, transzparensen beszámoltak a tervekről, költségekről, forrásokról. Volt sajtótájékoztató a beruházásról, tervekről. Ezen nem csak sajtómunkások, hanem helybéliek is voltak.

De úgy látszik ez a "komment-megmondóembereknek" kevés. Ők mindent jobban tudnak, ők álmodoznak, majd számon kérik álmaikat. Ilyen világot élünk.

A mi világunk meg olyan, hogy megkerestük az érintetteket és válaszaik alapján még egyszer leírjuk, hogy mi lesz az iskola romjának helyén.

Egy a tájba illeszkedő, de a mai kor igényeit kielégítő alkotó- és rendezvényház.

A több évtizede üresen állő épület mára életveszélyessé vált és csak arra várt, hogy valaki fantáziát lásson benne és megmentse azt.

Az épületen és annak udvarán meglátszott, hogy már évek óta senki nem járt már bennük. A tetőszerkezet faanyagai elkorhadtak, elszuvasodtak, az egykori tantermekben a parketták feljöttek, birkaszarosak voltak, zöld penész borította falakat, az egykori iskolaudvar birkalegelőként volt használva. Az épület jelenlegi állapotában legfeljebb arra volt alkalmas, hogy horrorfilmet forgassanak benne.

 

 

 

 

 


Ennek a megmentését vállalta a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány, amely 30 évig haszonélvezeti (és nem tulajdon!) joggal rendelkezik a területen, de csak akkor, ha 2025-ig megépíti a kulturális központot.

A területen egy alkotó- és rendezvényház, szabadtéri színpad, kiállítótér, szolgálati és szolgáltató helyiségek, kulturált parkoló jön létre.

A közbeszerzési eljárásban nyertes cég vállalta, hogy a műszaki átadás 2022. október 31-éig megtörténik. a projekt finanszírozásában a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat infrastrukturális kerete vállal oroszlánrészt. Az építkezés menetéről a KKK Facebook oldala folyamatosan beszámol.

Az alapítvány tervei szerint Salföldön egy olyan kulturális központ jön létre, mely kiemelt helyszíne lehet az EKF 2023-as rendezvényeinek.
Salföld újabb kinccsel bővül a 2022-es évben. A templomba és a Salföld Majorba igyekvőknek mostantól nem egy romos épületet kell látnia a falu szélén, hanem egy olyan közösségi teret, melyet bármelyik környéki település megirigyelhet.

 

 

 

 

 

 

A beruházás a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával jött létre.

Vissza