Rokonok - Nagy Gábor pásztorfotóiból nyílik fotókiállítás Hódmezővásárhelyen

Rokonok - Nagy Gábor pásztorfotóiból nyílik fotókiállítás Hódmezővásárhelyen
2021.05.22.

Nagy Gábor fotográfus, néprajzkutató több mint félszáz felvételen keresztül mutatja be korunk pásztorembereinek életét. A fényképek a pásztorok mindennapjait, munkáját, használati tárgyait, az általuk őrzött és az azokat őrző állatokat mutatják be. Hódmezővásárhely után a kiállítás a Kőfesztre látogat.

Nagy Gábor, néprajzkutató és népzenész 2005-ben végzett az SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antopológiai tanszéken, majd 2017-ben felvételt nyert az SZTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola képzésére. 2015-től a József Attila Múzeum néprajzkutató muzeológusaként dolgozik.

Népzenészként brácsákon, dudán és furulyákon játszik. 2000-ben megalapította  Rozsdamaró zenekart és 2002-től pedig a négyévtizedes Békés Banda tagja.

Zenészként és kutatóként is kiemelten foglalkozik a pásztorkultúrával, a pásztorzenével, és a pásztorviselettel.

Kiemelt kutatási területe a Dél-Alföld pásztorcsaládjai, kiemelten a juhászcsaládok és az általuk megőrzött, formált és alakított viseleti és tárgyi kultúra, melyhez többek között a vizuális antropológia módszerét, a Kunkovács László által képviselt és megformált néprajzi fényképezés módszerét használja.

Nagy Gábor szerint a jó néprajzi fotó nemcsak dokumentál, hanem láttat is, ugyanis nemcsak információt kíván átadni, hanem mély, tartalmi és érzelmi mondanivalót is.

A hódmezővásárhelyi Tornyai János múzeumban látható kiállítás május 28-tól augusztus 1-ig tekinthető meg.

De aki nem tud Hódmezővásárhelyre ellátogatni, ne csüggedjen mert a kiállítás augusztus elején a Káli-medencébe, a Kőfesztre látogat.

Vissza