"Mundruc" előtt tiszteleg a Magyar Állami Népi Együttes

"Mundruc" előtt tiszteleg a Magyar Állami Népi Együttes
2021.03.11.

Mátyás István „Mundruc” az egyik legismertebb, legplasztikusabban táncoló egyénisége, Erdély, a kalotaszegi Nádasmente tájegységének legkiemelkedőbb táncosa, Martin György néprajzkutató legkedvesebb adatközlője volt. Emlékét a mai napig sokan sokféleképpen őrzik.

Opiczer Márton, Aranysarkantyús táncos még tinédzser korábban találkoztam egy filmfelvétellel, melyen Mátyás István magyarvistai legényest táncol 1967. szeptember elsején a Budai várban. Mivel Opiczer még abban az időben nem rendelkezett sok archív felvétellel, a felvételt számtalanszor megnézte.

Eleganciája páratlan, ahogy mozdulatainak kiforrottsága és tudatossága is. Sajnos már nem találkozhattam vele.

- írja a táncos Mundrucról, kinek táncát ő is eltáncolta 2020-ban Etyeken.

 

 

De nem csak néptáncosok százai lesik mozdulatait és tisztelegnek életműve előtt, hanem focikedvelő népzenészek, néptáncosok is minden évben megemlékeznek róla, mikor egymás ellen rúgják a bőrt a "Mundruc népfocitornán".

 

A kupa ötlete egy néptáncosokból és zenészekből álló baráti társaságban (Bartók, Bem, Bihari, Zenészek), 2008 nyár végén, a Mesterségek Ünnepe egyik délutánján, egy, a budai vár alatti pályán lejátszott futballmérkőzést követő esti beszélgetés során fogalmazódott meg a csoport tagjaiban. 

 

 

A focikupán nemcsak anyaországi, hanem határontúli "csapatok" is színesítik a mezőnyt. Sajnos a 2020-as évben a koronavírus miatti korlátozások okán csak Magyarország területéről érkező csapatok mérkőzhettek meg egymással a focikupának idén helyet adó Kőfeszten.

 

Arról, hogy a Mundruc népfocitorna milyen hangulatban zajlik, csak a helyszínen lehet igazán megtapasztalni, de talán a helyszínen készített kisfilm is vissza ad valamit a hangulatból.

 

 

Vissza