Profi amatőrök a kővágóörsi színpadon

Profi amatőrök a kővágóörsi színpadon
2022.04.17.

Április közepén a hétköznapokon még csendesek a Káli-medence utcái, messze nincs az a nyüzsgés, mely kora nyártól ősz közepéig jellemző a környékre. Ezért is volt furcsa, mikor azt láttam, hogy Kővágóörsön egy átlagos kedd délután többen is a helyi művelődési házba tartanak.

Ha már láttam, akkor gondoltam megnézem, hogy hova is tartanak ezek a lelkes emberek: a legnagyobb meglepetésemre egy színházi próbába csöppentem. Mint kiderült, a helyi amatőr színjátszó társulat aktuális bemutatójának próbájára.

Amatőr színjátszó társulat egy falusi művelődési házban. Ha az ember ezt meghallja, valószínűleg néhány lelkes helyi emberre gondol, akik kicsit motyognak, csetlenek, botlanak a színpadon, de a helybéliek akkor is megnézik őket, mert vagy szomszédjuk vagy rokonuk vagy barátjuk. Általában így is van ez.

Én is így voltam vele. Gondoltam belenézek egy picit a próbába, maximum titokban kimenekülök, ha nem bírom sokáig.

Aztán: errare humanum est. Iván Katalin - akinek kezei közül rengeteg tehetséges gyermek került ki a révfülöpi általános iskolából - olyan remekül instruálja, a kimondottan jó képességekkel megáldott helyi csepürágókat, hogy azt öröm nézni. Katalin remekül együtt él a darabbal, mindenre odafigyel és mindenre reagál. A színészek, akik kiválóan hozzák a rájuk szabott szerepet, pedig minden mozdulatát, útmutatását lesik. 

Egy időre bele is feledkeztem a próbába és igazából csak azért hagytam ott őket a két nagyobb jelenet közötti szünetben, hogy mikor április 30-án, a helyiek és az érdeklődők társaságával közösen megnézem a "Kísértet házhoz jön" című darabot, ne mondhassam, hogy én már láttam a darabot. Legyen egy kis meglepetés is...

Vissza