Pásztorélet Balaton-felvidéken

Pásztorélet Balaton-felvidéken
2021.11.20.

Tanulmányai során az ember több magyar tájegységgel is találkozik. Mezőség, Kalotaszeg, Nyírség, Jászság. Valamiért a Balaton-felvidék és környéke nem annyira ismert és nem is gondolná az ember, hogy mennyi érték van itt, míg nem szembesül vele.

Ilyen szembesülés volt a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány (KKKA) által szervezett Képzőművészeti Klub, mely a környéki pásztorok életét, népi kultúráját mutatta be a pásztorbotokon, viseleteken, kiegészítőkön keresztül.

A tárgyakhoz persze hús-vér emberek is tartoztak, Bartalos János Konkoly József, Konkoly Csaba, és Gazdag Norbert személyében, akik saját élményeiket emlékeiket tették hozzá a tárgyakhoz, ami még közelebbé hozta a pásztoréletet az érdeklődőkhöz.

A beszélgetések során megismerhettük milyen az igazi Balaton-felvidéki pásztorbot, meg tudhattuk, hogy az igazi helyi pásztorkalap zöldszínű, de meghallgathattunk erre a tájra jellemző pásztorénekeket is.

Többször néztünk magunk elé tanácstatlanul, mikor olyan népi szavak hangoztak el, melyeknek nem értettük jelentését, de Szabó Csaba értő tolmácsolásában, hamar megfejtésre kerültek a pásztorok által használt kifejezések.

Az egyórás rendezvény igazi kultúrsokkot adott az embernek, hiszen, aki nem nagyon ismerte a környék népi kultúráját hirtelen annyi információt kapott, amit eltart egy darabig feldolgozni.

Megérte ezen a napon Salföldet és a KKKA rendezvényét választani programként, aki ott volt és figyelmesen volt ott, biztos más emberként jött ki, mint ahogy bement.

A program a Veszprém-Balaton EKF 2023 projekt keretén belül valósult meg.

Vissza