Örömzene, örömtánc

Örömzene, örömtánc
2023.06.05.

Nincsen Kőfeszt kiállítás nélkül. És ez igaz a Kőfeszt – Szabad Táncházra is. A Káli Kövek Közhasznú Alapítvány Képzőművészeti klub fotókiállításnak ezúttal is a Botond pajta adott otthont, ahol Kása Béla fotóművész és Lulu Starr fotográfus, Örömzene, örömtánc című tárlata került a falakra.

Kása Béla fotói ráadásul nem csak itt, hanem tavalyhoz hasonlóan Köveskálon is kikerültek a falakra, így a Magyarpalatkai banda ismét az ősök, és saját maguk fiatalkori fényképei alatt húzták a mezőségi dallamokat.

De a Botond pajtában látható felvételek ezúttal különlegesek voltak. Mert az egy évvel ezelőtti, első Szabad táncházat varázsolták elénk. Ahová 2022-ben Béla nem dolgozni jött, de úgy összenőtt fényképezőgépével, mint az a bizonyos borsó, meg a héja, és végül annyi fénykép készült, hogy az kiállításért kiáltott.

Kása Béla életművét ismerve ez szinte természetes. A gyűjtemény címe pedig csak még biztosabbá tette a szervezőket, hogy ezt a lehetőséget nem szabad kihagyni. Mert ugyan az idei fesztivál is kellő mértékben tartalmazott örömzenét és örömtáncot, de a képek előtt állva mindenki nosztalgiázhatott, hiszen a múltidézés még senkinek nem ártott meg.

A másik különlegesség pedig az, hogy a kiállítást az a Kulcsár István fotóművész nyitotta meg, akinek tavaly augusztusban, ugyancsak itt a Botond pajtában, ugyancsak az első Szabad táncházat megidéző fotóiból összeállított – Steindl Gabriellával közös - tárlata foglalta el a falakat. A kiállítást pedig nem más, mint Kása Béla nyitotta meg.

Így szép kerek a történet.

A kiállítás a Veszprém-Balaton EKF 2023 támogatásának köszönhetően jött létre.

Vissza