Navratil Andrea több nyelven is kötelező

Navratil Andrea több nyelven is kötelező
2020.12.09.

Újra belefutottam Navratil Andrea Képmás interjújába, és sikerült újra meglepnie, mennyire igaz és értékes minden szava. Még mindig.

Két ember él bennünk: a pásztor és a tudós – Beszélgetés Navratil Andrea énekes-ökológussal

„A moldvai asszony nem tudta, hogy ahogyan ő a kertjét műveli, azt a világban a tudósok majd permakultúrának hívják, és azt sem tudta, hogy amit ő gyöntölésnek mond, azt babamasszázsnak fogják nevezni. Ő ezt a tudást a hagyományban örökül kapta és használja” – mondja a Fonó zenekar énekese, Navratil Andrea, aki a Fölszállott a páva vetélkedő énekes kategóriájában fellépők felkészítő mentora is.

Képmás·2020. dec. 17.

 

Tavaly ilyenkor mi is írtunk erről az interjúról, kiragadva a számunkra legfontosabbnak vélt morzsákat. De ha van időnk - és erre legyen! - érdemes elolvasni az egészet. 

Mert vannak gondolatok, melyek nem veszítenek aktualitásukból hosszú idő alatt sem. Ez a beszélgetés egy évvel ezelőtt történt. Amikor még teljesen más volt az életünk. Azóta sok-sok mindent kellet átértékelnünk, másképp csinálnunk. Kényszerből. 

Viszont a Navratil Andrea által képviselt szemléletmód, mentalitás semmit nem vesztett értékéből. Nem kell megváltoznia, nincs szükség módosításra. Egyszerűen örökérvényű. 

Szerencsére ezeket a gondolatokat nem csak mi, magyarok élvezhetjük, mert az interjú angol nyelven is elérhető. Érdemes megmutatni külföldi ismerőseinknek, barátainknak, hogy ők is többek legyenek általa.

 

Two people exist in us, the shepherd and the scientist – In conversation with Andrea Navratil, singer-ecologist

“The Moldavian woman had no idea that the way she cultivates her garden is what scientists term permaculture farming, nor did she know that what she called ‘gyöntölés’ others in the world know as baby massage. She inherited this knowledge in the tradition and uses it,” says the vocalist of Fonó band Andrea Navratil, who is also the mentor for those taking part in the vocal category of the Fölszállott a páva (The Peacock Flies Up) contest.

Képmás·2021. jan. 29.

Vissza