Navracsics: Ezerszeresen megtérül a salföldi kulturális beruházás

Navracsics: Ezerszeresen megtérül a salföldi kulturális beruházás
2023.03.28.

Bár januárban, a Káli Kövek alkotó- és rendezvényház megépítésének hivatalos bejelentésén, kevesen gondolták, hogy az épület októberi határidőre tényleg készen lesz, a jelenlegi állapotok azt mutatják, hogy az épület akár már 2023. első napjától szolgálhatja az Európa Kulturális Fővárosa projektet.

Hisz januárban még a régi egyházi iskola és annak melléképületei álltak a területen. Romos falak, beomlott tetők, birkaürülékkel fedett legelő várta sz idetérőket, de az elmúlt két hónapban, a falak leomlottak és már az újak is elkezdtek épülni. Eddig a 4 épületből már kettőnek teljesen állnak a falai, a harmadik épületet pedig a hétvégén kezdték el felhúzni.

Csúri Ákos, a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány alapítója és Dr. Navracsics Tibor az EKF 2023 kormánybiztosa ezért is hívták össze a sajtó képviselőit, hogy megmutassák, hogyan áll az építkezés.

Csúri Ákos, az Alapítvány alapítója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy „a munkafolyamat a 2022. január 14-i sajtóeseménnyel kezdődött, amikor a vályogépületét ajtaját vették le a bontás jelképekén Navracsics Tiborral. Két és fél hónappal később pedig már állnak a falak, így nagy esély van arra, hogy a kivitelező tartani tudja a közbeszerzési kiírásban megkötött 2022. október 31-i határidőt”.

Navracsics Tibor elmondta, hogy Veszprém közigazgatási területén kívül ez az egyik legnagyobb infrastrukturális beruházás azok közült, amit az EKF támogat. Az EKF célja, hogy az infrastrukturális beruházások támogatásával, olyan programhelyszínek jöjjenek létre, melyek 2023-ban és azután is szolgálják az itteni közösségeket. 2023 januárjában megindul az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat és az EKF helyszínként számít az itt megépülő közösségi központra.

A kormánybiztos abban bízik, hogy az a 450 millió forint, mellyel az EKF támogatja ennek a beruházásnak az elkészültét, ezerszeresen meg fog térülni, a programokban, az idelátogatók jókedvében, illetve Salföld közösségének erejében és összetartó jellegében. A cél, hogy a beruházás 2023 során olyan Európa Kulturális Fővárosa-béli élményt adjunk minden idelátogatónak és itt élőnek, amely aztán 2024-ben és az azt követő években is fenntartható lesz. Ennek az egyik legbiztosabb záloga ez a közösségi központ, hiszen az az épület, amelyik elkészül, itt marad és jól bejáratott programok helyszínévé válik, az a jövőben is vélhetően jól fog funkcionálni és az itteni közösség egyik központja lesz.

A beruházás a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával jött létre.

Fotók: Burger Zsolt

Vissza