Mese és muzsika Fábián Évával

Mese és muzsika Fábián Évával
2022.05.18.

A Kőfeszt – A Szabad Táncház központi elemei a zene és a tánc, ezért Fábián Éva nem maradhat ki a fellépők sorából. Éva hivatásos mesemondó és népdalénekes, aki garantáltan kiszakít mindenkit a pörgős hétköznapokból június 3. és 6. között.

És bár Éva a mesék világában (is) él, félreértés ne essék, nagyon is két lábbal áll a földön. Csak kicsit másként. Ő mindenben lát egy történetet, mindenhez tud mesélni, vagy épp dalolni valamit. Nem meglepő tehát, hogy közönsége nemcsak felnőttekből, hanem sokszor gyerekekből is áll:

Gyerekeknek szeretek leginkább mesét mondani. Igaz, hogy a mese régen felnőtt műfaj volt, a gyerekek esetleg ott ülhettek, hallgathatták, ha olyan volt a mese, de én a tanításban, a pedagógiai munkámban használom a mesét. Pontosan azért, mert mivel ilyen varázslatos hangulatot, légkört teremt, alkalmas, például, népdalok gyakorlására is.

Persze nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek nyelvén is ért. Hozzájuk elsősorban dalaival szól, Éva ugyanis számos zenekarban énekelt az elmúlt évtizedekben és ezt a jó szokását tartja a mai napig. Énekelt többek között a Kalamajka, és az Egyszólam együttesekben, valamint az Óbudai Népzenei Iskola népi énektanára és hagyományos mesemondást tanít a Hagyományok Házában.

Hangját, meséit nem először viszi a Káli-medencébe, hiszen a szerencsésebbek már találkozhattak vele a Kőfeszten is. Most újra visszatér június 3. és 6. között, de hogy pontosan hol és mikor? A kofeszt.hu oldalon megtudhatják.
 

 

A program a Veszprém-Balaton EKF 2023 támogatásával jön létre.

Vissza