Mennyek királynéja - Mali Katalin és Navratil Andrea közös koncertje Tapolcán

Mennyek királynéja - Mali Katalin és Navratil Andrea közös koncertje Tapolcán
2022.01.02.

Január elseje a katolikus egyházban nemcsak az újév, hanem Szűz Mária, Isten anyjának ünnepe is.

Ez a nap az egyházban parancsolt ünnep, ami azt jelenti, hogy ezen a napon a híveknek akkor is kötelező szentmisére menni, ha ez a nap nem vasárnapra esik.

Bár kötelező nem volt, mégis megtelt a tapolcai Nagyboldogasszony templom az év első napján Mali Katalin és Navratil Andrea közös koncertjére, melyet a Határtalan Hangok Közhasznú Alapítvány szervezett, a Köszönjük, Magyarország! program részeként.

A koncerten magyar népdalok és egyházi népénekek, valamint gregorián, középkori, reneszánsz és barokk egyházzenei tételek hangzottak el a két művész finom összhangjában.

Öröm volt látni, hogy az év első napján, mikor sokan még az előző éjszaka vagy a mögöttünk hagyott ünnepek fáradalmait pihenik ki, olyan sokan eljöttek erre a programra, hogy szinte nem lehetett szabad helyet találni a templomban.

És aki eljött, megújult lélekkel, az előttünk álló évre utravalóul szánt leki ajándékokkal térhetett haza. Csodálatos volt, ahogy Navratil Andrea hangja vagy Mali Katalin orgonajátéka betöltötte a teret, mikor pedig az ének és az orgona egyszerre csendült fel az ember kicsit úgy érezte, hogy egy picit egy másik dimenzióba került át.

A koncerten elhangzottak, Buxtehude, Frescobaldi, Froberger és Pachelbel művei orgonán valamint csángó Mária ének, Nagypataki Kyrie, a Boldogasszony anyánk és a Surrexit Christus Navratil Andrea előadásában. 

Kellenek az ilyen ünnepek, hogy kicsit kiszakadjunk a hétköznapokból és kellenek ilyen koncertek, események, hogy az ünnepek ne csak úgy legyenek, hanem azok meg is legyenek ünnepelve.

Vissza