Megújult a mindszentkállai templom

Megújult a mindszentkállai templom
2022.09.21.

A Veszprémi Érsekség, Magyarország kormánya valamint Mindszentkálla lakosságának támogatásával, négy évnyi munkával sikerült a templom tornyát és homlokzatát, lépcsőit felújítani, a szigetelését elvégezni.

Hálaadó szentmisében Dr. Takáts István érseki általános helynök atya áldotta meg a felújításon átesett templomot, aki áldásában arra kérte Istent, árassza ki kegyelmét a helyre, adja meg hűséges ajándékát mindazoknak, akik itt segítségét kérik, hogy igéje és szentsége ereje megerősítse a hívek szívét.

Az ünnepségen részt vett Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, aki ünnepi gondolataiban arról beszélt, hogy ha valaki a Káli-medencébe, a Balaton-felvidék ezen tájára érkezik és itt kétségbe vonja Isten létét, érdemes elgondolkodnia sok minden máson. Nem csak a lelkészeknek, papoknak, hanem a hívők kötelessége is a teremtett világ embereket érintő részére is felhívni a figyelmet. Amikor templomokat, közösségi házakat újítunk fel, akkor ezt szeretnénk szolgálni – mondta az államtitkár.

A felújítás során a lábazat kívül és belül új vakolatot és festést kapott. Mostanra sikerült megoldani a legfontosabb műszaki problémákat és stabilizálták az épület állagát. 

A Mindenszentek-templom 1829-ben épült klasszicista stílusban.

A főoltár, a szószék és a padok, valamint az orgonaszekrény 1830-ból származó klasszicista faragványok. Érdekesség a mai sekrestyében található román kori keresztelőmedence.

(forrás: Veszprémi Érsekség)

Vissza