Leszakad az ég? Halleluja! - Kőfeszt 2. nap

Leszakad az ég? Halleluja! - Kőfeszt 2. nap
2023.08.05.

A szabadtéri fesztiválok a legjobbak, hiszen mi lehetne annál jobb, ha a szabad ég alatt hallgathatod kedvenceidet. Csakhogy néha eljön a szürkeség és leszakad az ég. Hogy ez akkora gondot okozott volna a KŐFESZTen? Hát persze, hogy nem!

Mert a kőfesztes ismérve, hogy mindenhol feltalálja magát. Mindenhol megtalálja a zenét és mindenhol törekszik a jókedvre. És igen, a szakadó, ömlő, véget nem érő eső ellenére is a KŐFESZT felpörgött és megmutatta igazi, lüktető, zsibongó arcát.

Eleinte persze még mindenki az eget kémlelte. Ezt megúsztuk! – lélegzett fel mindenki, de ez a megkönnyebbülés csak kora estig tartott, amikor már látni lehetett, hogy mégsem tehetjük félre az esernyőt.

Mielőtt még lecsapott volna a vihar a Káli-medencére, megint bebizonyosodott, hogy nem lehet elég gyerekprogramot csinálni, azaz a gyerekek újból el voltak kényeztetve. A kézműveskedés most sem maradt el, ahogy a játszóház és Bartha Tóni bábszínháza, Pélyi János Vitéz László előadása és az interaktív Lili suli repítette el a kicsiket a mesék és bábok világába.

A kővágóörsi Sportpályát a Pannon forgatag forgatta fel, ami az egyik leghangulatosabb helyszín a fesztiválon. Ahol mindig egy-két kedves szóval fűszerezik meg a frissen készült ételeket, a háttérben a színpadon szól a muzsika, pörögnek a szoknyák és csattognak a csizmák, a gyerekek pedig vígan zuttyannak a körhinta-kosárba, zsonglőrködnek a játékokkal vagy koncentrálnak a nagy csigaversenyre. Egy kis fesztivál a fesztiválon belül.

Eltávolodva a forgatagtól a szomszédos Kékkúton a már őskőfeszteseknek számító Belvárosi Betyárok táncoltatták és énekeltették meg a legkisebbeket. A srácok szokás szerint profik voltak, így a kicsik vidáman élvezték a koncertet. A gyerekek után Petőfi volt a főszereplő a Kőkút kert vendégőben, ahol Lázár Csaba és Négyessy Katalin a megszokott minőséget hozta, ezúttal a költő levelezéseiből készült előadás, amit a vendégek egy ősbemutató keretein belül élvezhettek.

A kémlelő tekintetek egyre gyakrabban meredtek az égre. Joggal, mert a szikrázó napsütés egyre sűrűbben maradt el. Végül estére meg is érkezett a (nem) várt eső, sőt, nem csak megérkezett, berontott, és hívatlanul maradt is jó sokáig. Ez egy persze jól megbolygatta a fesztivál menetét, a Kőfeszt Folkklub utolsó dallamaiba bele is rondított, de Navratil Andiék hamar feltaláltak magukat és összeboronálták a népet a Botond pajtába.

Nem járt ilyen jól Badacsony és Ábrahámhegy, amik végül koncertek nélkül maradtak, Kővágóörsön a Szent Efrém Férfikar viszont töretlenül próbált, hangolt, melegített, készülődött a fellépésre, amíg a művelődési házban a Petőfi és Himnusz 200 rajzpályázat pöttöm nyertesei vehették át a jutalmakat és fogadhatták a tapsot. 

Furcsának tűnhet, de igaz: a Szent Efrém koncertjének rendezését ezúttal tényleg az égiek intézték. Kezdéskor kivilágosodott és végre csillapodott az eső, egy emberként bújtak elő a látogatók száraz menedékükből és haladtak öles léptekkel a Sportpálya felé.

A Szent Efrém pedig a tőlük megszokott profizmussal, humorral és lélekkel hálálta meg a közönség kitartását, akik az újból leszakadó eső ellenére sem hagyták el a színpadot, sőt, az együttes kérésére még a csapat készülő új videóklipjéhez is hozzájárultak és ekkor megint közbeszólt az égi rendezés: amikor felcsillantak a telefonok fényei, és felcsendült a Hallelujah, a létező összes eső elkezdett hullani. A kőfesztes közönséget viszont nem olyan fából faragták, aki csak úgy elrohan, ha zuhog, pláne nem akkor, ha a Szent Efrém játszik. A kőfesztes közönség tehát maradt, kicsit összehúzta magát és töretlen résztvevő volt, miközben a fények afféle plusz látványelemként csillantak meg a szűnni nem akaró vízfüggönyön. Véletlen varázslat jött létre.

És az eső nem tágított. De a kőfesztes nem hagyja magát. Ha a szabadtér megszűnik, akkor kerülnek elő a kisebb belterek, legyen az akár a Mozi Étterem egyik sarka, a Botond pajta vagy egy sátor. A kőfesztes megtalálja a helyet, alkalmat és a társakat, hogy még így is jól érezze magát. Improvizatív barátságok, finom falatok, összetömörített koncertszeletkék meghitten, nyugodtan, akár vizesen is, készülve arra, hogy - valószínűleg az időjárás miatt a következő két nap is kicsit másként, kicsit visszafogottabban - fesztiválozunk tovább.

(fotók: Kulcsár István)

A rendezvény fő támogatója a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat.

További támogatók: NKA Kultúrpajta és Tündérkert program, Kőkút kert vendéglő, Rádió 88, valamint Kékkút, Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Balatonhenye, Szentbékkálla önkormányzatai.

A részletes, naprakész programot a www.kofeszt.hu oldalon és a fesztivál közösségi médiás oldalán lehet megtalálni.

Vissza