Legyen a Káli-medence a magyar folklór központja!

Legyen a Káli-medence a magyar folklór központja!
2020.09.14.

Interjút adott a Naplónak Csúri Ákos a Kőfeszt kitalálója és főszervezője, aki a Fesztivál visszhangjáról, a jövőbeli tervekről és az az EKF Veszprém–Balaton 2023 Káli-medencei koordinátori munkájáról is mesélt a lapnak.

"Soha rosszabbat!"- mondta a főszervező a Kőfeszt tapasztalatait összegző kérdésre. Senki nem lett beteg, a közönség jól viselte a speciális helyzetből adódó intézkedéseket. Nem volt a fesztiválon tömegnyomor, pont annyian voltak, amennyit a Káli-medence elbír. Mind a közönség, mind a fellépők - köztük az idén debütáló zenei Hyde park vendégei - is nagyon jól érezték magukat.

A gyerekprogramok ugyanúgy telitalálatnak bizonyultak, mint a kerekasztal-beszélgetések és az előadások. Makoldi Miklós Káli-medencei Árpád-kori templomromokról tartott előadásán teltház volt, de sokan voltak kíváncsiak a kiállításmegnyitókra és a Trianonról illetve a médiáról tartott kerekasztal-beszélgetésekre is.

A jövővel kapcsolatban Csúri elmondta, hogy

A cél immár kimondható: a magyar folklór központja legyen a Káli-medence, a Kőfeszt pedig a népművészet ünnepe.

Szeretné, hogy ne csak Budapesten legyen táncháztalálkozó, terveznek jövőre a kisfalvakban tematikusan szétszórva a magyar folklórhoz kötődő gyermek- és ifjúsági táborokat a Kőfeszt előtt és szeretné, ha az idén Balatonhenyén megrendezett Mundrucz-kupának, mely a népzenészek, néptáncosok focikupája, mostantól minden évben a Kőfeszt adna helyet.

A rendezvény helyszínekkel kapcsolatban a főszervező elmondta , hogy

a Kőfeszt nem egy falu, hanem a Káli-medence kulturális ünnepe kíván lenni.

és ezt a gondolatot minden település és annak vezetője magáénak érezte. Egyedül Szentbékkálla gondolta úgy, hogy külön utakon szeretne járni, de ott már érkezett egy magánfelajánlás, így ez a település sem marad Kőfeszt nélkül. Emellett nagyon reméli, hogy jövőben Salföld is csatlakozik a fesztiválhoz.

Navracsics Tibor pár hete bejelentette, hogy Csúri Ákos lesz az EKF Veszprém–Balaton 2023 Káli-medencei koordinátora. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy "Első körben igényfelméréssel, sok-sok személyes beszélgetéssel, és közös, a Káli-medence településeit egyben kezelő koncepció elkészítésével szeretném zárni 2020-at. Fontos, hogy ne ugyanazok az igények (faluház felújítása) jelenjenek meg, hanem megtaláljuk minden falu egyedi kulturális, közösségi karakterét, amellyel sikerrel pályázhatnak az EKF keretében."
Szeretné, ha "a Határtalan Hangok Közhasznú Alapítvány és a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány által Káli Kult Központ (KKK) fantázianévvel működtetett kulturális közösségszervező, építő rendszer (...) a szüreti mulatságok végétől (október eleje) húsvétig folyamatos kulturális programokat szervezzen minimum kétheti rendszerességgel – kiemelten az adventi és a farsangi időszakban – a helyben élőknek. Például kiállítást, irodalmi estet, kamarakoncertet, író-olvasó találkozót, előadás-sorozatot, amelyek mindig más-más faluban valósulnak meg (Kővágóörs, Kékkút, Mindszentkálla, Szentbékkálla, Köveskál, Balatonhenye, Pálköve, Salföld), de a közönséget a falubuszok a helyszínre szállítják az összes településről, és haza is viszik őket."

Vissza