Lázár Csaba: Azokhoz szólok, akik tudják mi a fontos, de jól esik a megerősítés tiszteletreméltó kö

Lázár Csaba: Azokhoz szólok, akik tudják mi a fontos, de jól esik a megerősítés tiszteletreméltó kö
2021.07.20.

Lázár Csaba már harmadik alkalommal viszi el a Káli-medence szívébe az ismert hazai költők gondolatait. Idén Nagy Gáspár és Nagy László műveiből állította össze irodalmi estjét, amit a KŐFESZT látogatói Balatonhenyén láthatnak majd. Miért pont rájuk esett a választás, milyen értékek és gondolatok mentén állt össze ez az anyag és milyen energiákat rejt a Káli-medence? Lázár Csabával beszélgettünk. Blogstar-interjú.

Mik az első lépesek, amikor egy új önálló estre készül?

Először is az ötlet. Egy verssor, ami elindítja a gondolkodást, egy kedves versemlék. Ezt követi az olvasás és az anyaggyűjtés. Lehetőség szerint elolvasni szinte mindent a választott szerzőtől. Aztán az anyagok olvasása közben rajzolódik ki, hogy mi az a gondolat, az a jellemző, ami miatt az egész összeállítást érdemes elkészíteni, közönség elé vinni.   

A mostani irodalmi est most Arany és Ady után Nagy Gáspár és a Nagy László műveiből áll, ráadásul ez ősbemutató lesz. Miért pont ezekre a költőkre esett a választása és mire számíthat a közönség?

Valami olyat szerettem volna elmondani, ami kapaszkodó, ami segít az eligazodásban, ebben az önmagából kifordulni látszó, kaotikus értékrendű világban, ami megerősít.

Alapvető fogalmak, értékek kérdőjeleződnek meg, ez sokakat felháborít, sokakat elbizonytalanít, sokak közönnyel veszik tudomásul, sokan lelkesen üdvözlik. Én azokhoz szólok, akik tudják mi a fontos a számukra, de jól esik nekik a megerősítés, olyan elismert, tiszteletreméltó költők gondolatai segítségével, akik életpéldájukkal igazolják azt, amit leírtak.

Nagy Gáspár azt írja: „Különösen fontos, hogy a költő minden korban, így a XXI. században is nagyon vigyázzon arra, hogy (…) az életével, a tetteivel is igazolja azt, ami ott van a papíron.”

Nagy László és Nagy Gáspár is paraszti származású, nagyívű pályát befutó, kristálytiszta értékekhez ragaszkodó költők voltak, azokat mindig felvállaló életutat jártak be. Ragaszkodtak gyökereikhez, családjukhoz, anyanyelvükhöz, szülőföldjükhöz. Ezek a megóvandó értékek. Nagy László mondja, hogy: „A magyar költészet ma is gazdag, tartalmas, életképes és nagyra törő. Nem alábbvaló a külföldi költészeteknél. Nem sóvárgom a nyugati költők szabadságát. (…)Szabad vagyok, s nehéz tapasztalataimmal több is vagyok, mint általában a nyugati kortársaim. Ezek a tapasztalatok nem valók mindenkinek, s nem kívánom, hogy megszerezzék őket, sem a ránk ferdén néző „szabadok”, sem a velünk rokonszenvezők.”

Tehát van mire büszkének lennünk és van mit megőriznünk. Ha mindezt egy isteni rendben szemléljük, ajándékként tekinthetünk rá, ránk bízott kincsként, akkor ez felelősség is, feladat. Megőrizni és tovább adni. Nagy László és Nagy Gáspár is e szerint alkotott, ebben hitt és ezt hagyták ránk, utódokra is.

Az irodalmi est zenéje is ezt szolgálja, Négyessy Katalin érzékeny cselló játékában Bartók és Kodály zenéje is életre kel és az összeállítás címe is erre utal, a két költő egy-egy sorát kölcsönözve: Ki feszül föl a szivárványra – Ott fönn tűnődöm, mennyei betűkön.

 

Lázár Csaba és Négyessy Katalin a tavalyi Kőfeszten is fellépett (fotó: Kulcsár István)
Lázár Csaba és Négyessy Katalin a tavalyi Kőfeszten is fellépett (fotó: Kulcsár István)

Ez már a harmadik alkalom lesz, hogy fellép a KŐFESZTEN. Milyenek voltak az elmúlt évek tapasztalatai?

Úgy érzem, én itt természetes közegemben vagyok, amikor a Kőfeszten járok-kelek. Mint hal a vízben, vagy, mint madár a levegőben. Ez a fesztivál a magyar népzenével, a nemzeti irodalom jelenlétével, hagyományos családi programjaival nem árul zsákbamacskát, határozottan kiáll a kulturális gyökereihez ragaszkodó létformáért. Ha valaki ezzel azonosul, ez a magától értetődő a számára, akkor haza jön ide.

Én itt mindig ezt éreztem, a közönséget is természetes módon rostálta, szelektálta a programkínálat. Így a közönség is együtt rezdült ezekkel az előadókkal, előadásokkal.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy nemcsak a látogatókat, hanem a fellépőket is megérinti a Káli-medence szépsége és nyugalma, ami már Önnek sem ismeretlen. A különleges helyszín mennyire van hatással az előadására?

A családommal mi mindig országjárásban vagyunk. Az az álláspontunk, hogy a saját hazánkat megismerni sem kis feladat, rengeteg a szépség benne. Csak látni kell, nem csak nézni.

Vannak olyan helyek, ilyen a Káli-medence is, ahol érezni a levegőben a történelmet, szinte látni az előttünk ott élő embereket. Közünk van a helyhez. Ez engem megnyugtat, békével tölt el.

Gyanítom, hogy sokak számára ismerős érzésről beszélek, ezért is választhatták a szervezők a nyugalom fesztiválja mottót, a KŐFESZTnek és az előadásom helyszínén, Balatonhenyén, a hatalmas fa árnyékában, a művelődési ház udvarán üdítő élménynek ígérkezik az előadás. Nagyon várom a találkozást!

Ki feszül föl a szivárványra -  Ott fönn tűnődöm, mennyei betűkön című irodalmi estet a KŐFESZTEN augusztus 5-én, csütörtökön Balatonhenyén nézheted meg, bővebb információt pedig a fesztivál honlapján és a Facebook-oldalon találsz!

Vissza