Közösségteremtés, szelíd turizmus és minőségi kultúra: ez a Kőfeszt!

Közösségteremtés, szelíd turizmus és minőségi kultúra: ez a Kőfeszt!
2020.08.15.

Augusztus 27. és 29. között huszonnégy helyszínen mintegy százötven programmal várja a látogatókat a Balaton-felvidék művészeti seregszemléje – számolt be róla a Kossuth rádióban az alapító-főszervező, Csúri Ákos.

Ahogy a tavalyi alapításkor, úgy idén és a jövőben is a folklór és a minőségi szórakoztatás áll a középpontban a Kőfeszten

– fogalmazott a Kossuth rádió szombat reggeli műsorában Csúri Ákos.

A Balaton-felvidéki művészeti seregszemle megálmodója, alapító-főszervezője kiemelte, Kővágóörshöz ezúttal további hat település, Kékkút, Mindszentkálla, Szentbékkálla, Köveskál, Balatonhenye és Pálköve is csatlakozott, vagyis augusztus 27. és 29. között összesen 24 helyszínen 149 programmal, köztük 64 gyermekrendezvénnyel várják a családokat. A muzsikaszó és a tánc mellől nem hiányozhatnak majd a kínálatból a mesék, a bábok és a gólyalábasok sem, s 2020-ban a könnyebb műfajokon kívül a komolyzene is helyet kapott a palettán: a Liszt Ferenc Kamarazenekar a nyitónapon a kékkúti római katolikus templom tövében ad koncertet.

 

Brutális programkavalkád az idei Kőfeszten

Láthatóan a Balaton-felvidék kiemelkedő, és összművészeti, népművészeti jellegében első számú rendezvénysorozatává nőtte ki magát a tavaly debütáló KŐFESZT. Máskülönben miért ült volna a fesztivál megálmodója és főszervezője (Csúri Ákos) mellett az idei programot bemutató sajtórendezvényen a festői szépségű Kővágóörs Tájházának udvarán a Veszprém- Balaton2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt kormánybiztosa (dr.Navracsics Tibor), a Veszprém megyei Kormányhivatal vezetője (dr.Takács Szabolcs) és Kővágóörs polgármestere (Horváth Dezső)

Csúri Ákos rámutatott, a Kőfeszt egyik fő ereje a közösségteremtés. Ennek szép példájaként említette, hogy Farkas Gyula fogtechnikus, aki tavaly valamennyi esten részt vett nézőként, idén már zenekarokat és énekeseket segített toborozni az eseménysorozatra: neki köszönhető a Mozi étterem „zenei Hyde-parkjának” 80 százaléka.

A másik fontos szempont a szelíd turizmus.

„Odafigyelünk arra, hogy se a Káli-medence tájaiban, a környezetben, sem az ott élők mindennapjaiban ne okozzunk egészségtelen, elviselhetetlen felbolydulást”

– szögezte le. Úgy folytatta, abban hisz, a programok már önmagukban meghatározzák a közönséget. A Kőfeszt minőségi rendezvényeket kínál, ezért ide nem az öncélúan bulizni vágyók járnak, hanem az a kultúrkör, melynek „nem kell szólni, hogy ne dobja el a szemetet”. S miután alacsony a környék wifi-ellátottsága, a kütyük nyomkodása helyett a személyes, „élő csetelés” kerül előtérbe, azaz tartalmas beszélgetésekre nyílik lehetőség egy-egy hosszúlépés, málnaszörp vagy limonádé mellett, akár a kézműves kirakodóvásár termékeit kóstolgatva.

„A Kőfeszt ingyenes rendezvény, mely kerüli és elutasítja a bizniszszemléletet. A szervezők tulajdonképpen ajándékba adják a közönségnek a programokat, cserébe kulturált viselkedést kérünk és várunk el”

– húzta alá.

Az alapító-főszervező az idei kínálatból kiemelte Pál István „Szalonna” és a Fonó Zenekar koncertjét, a Kása Béla erdélyi népzenészekről készült fotóiból nyíló köveskáli kiállítást, a Kolompos együttes fellépését és Navratil Andrea dúdolóját, de mint mondta, izgalmas csemegének ígérkezik az Erdőfű zenekar produkciója is. Ők teremtették meg Budapest belvárosában a romkocsmákban a táncházat, a Kőfeszten pedig településről településre járva húzzák majd a talpalávalót.

Csúri Ákos arra is kitért, mindenben odafigyelnek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos egészségügyi, higiéniai előírásokra. Felnőttként kezelik a látogatókat, és bíznak együttműködésükben. A zárt terekben kötelezővé teszik a maszkviselést, emellett az egyik támogató jóvoltából kézfertőtlenítőket is kihelyeznek majd. Az esti nagykoncerteteken (Pély Barna, Szarka Tamás és Zenakara, Csík Zenekar, Pál István „Szalonna” és a Fonó) pedig 500 fős, előregisztrációs létszámkorlátot vezettek be.

Ha még többet akarsz tudni, akkor kövess minket FacebookonInstagramon és YouTube-on!

Vissza