Kővágóörsiek a Nemzeti Színház deszkáin

Kővágóörsiek a Nemzeti Színház deszkáin
2023.01.31.

A Kővágóörsi Faluszínház tagjai már évek óta szórakoztatják a településen élőket és a környéken lakókat. A társulatnak hétvégén nagy megtiszteltetésben volt része.

 

 

 

 

 

 

A Nemzeti Művelődési Intézet (NMI), a Teátrumi Társaság és a Nemzeti Színház 2015-ben mintaprojektként indította el a Pajtaszínházi Programot, melyet az idei évben már nyolcadik alkalommal rendeztek meg.

A VIII. Pajtaszínházi Szemlét az idei évben is megtelt nézőtér és óriási érdeklődés kísérte. És ennek a részese volt a Kővágóörsi Faluszínház.

Amint azt Iván Katalintól, a csoport vezetőjétől megtudtuk, Balogné György Éva, a kővágóörsi Művelődési Ház és Könyvtár vezetője egy művelődésszervezői képzésen elmondta, hogy a községben működik egy műkedvelő társulat. Az NMI Veszprém vármegyei módszertani referense, Ihász Csilla 2022 nyarán, Vászolyon megnézte a társaság az elmúlt évi darabjának bemutatóját és felajánlotta nekik, hogy vegyenek részt a Pajtaszínházi Szemlén.
 

A követelmény az volt, hogy egy 25 perces darabot kell bemutatni. Mivel ilyen nem volt a társulat repertoárjában, Nádasi László Bankett c. kabaréjelenetét dolgozta át Iván Katalin, méghozzá úgy, hogy a társulat minden tagja legalább egy mondatot szerepelhessen az előadásban. Így született meg Az Egyesült Tésztametélő Vállalat bankettje című kabaréjelenet. Melyben szerepett kapott: Balogné Évi, Sümegi Zsuzsa, Bibor Éva, Sifkovits Anna, Balog Lajos, Péter Csaba, Sümegi László, Tóth Péter Alajos, Péter Botond, Varga Szabolcs és Biczók József.

A program szakmai támogatását a Magyar Teátrumi Társaság biztosította a színművész, rendező, drámapedagógus végzettségű mentorok személyében, akik segítették a folyamatokat a darabválasztástól a szereposztáson át egészen a mű színpadra állításáig.

A csapat szakmai mentorként, a Veszprémi Színház Aese-díjas művésznőjét, Módri Györgyit kapta, aki nagyon emberien, segítőkészen, humorral, jó kedéllyel látta el a feladatát. Nemcsak mentort, de együttműködő barátot is kaptak személyében a kővágóörsiek.

Csodálatos érzés volt a társulatnak a Nemzeti színházában, a fiatalon elhunyt művészről, Kaszás Attiláról elnevezett terem színpadán fellépni. Ezt az érzést csak emelte a Színház- és Filmművészeti Egyetem dramaturgia tagozatos hallgatóinak véleménye, amit a „Méltató emléklap” -ra írtak:

 "A Kővágóörsi Faluszínház részére, a Pajtaszínházi Szemlén bemutatott előadásuk elismeréseképpen. Az eredeti kabaréjelenet kreatív átdolgozása sajátságos, személyes bájt adott a társulat szereplésének. A frappáns csavart a végén igazán humorosan állította a nézők elé Bokor úr, Mancika és a Selmeczi házaspár. Öröm volt improvizatív játékot látni, ha a szöveg éppen kiesett valakinek, a csapat sikeresen, profin oldotta meg a helyzeteket. A darab mozgalmasságát kiegészítették a három asztaltársaság mellékjelenetei, a színészek pedig elérték, hogy szerethetővé váltak a nézők számára a birkózó pincértől a nem fizető vendégen át az autószerelőig, amihez külön gratulálok."
 

A társulat nem pihen sokáig. Az idei évet február 7-én kezdik az új darabjuk  olvasópróbájával. Ebben az évadben Louis Velle: Szenteltvíz és kokain című komédiáját mutatják be, mely a múlt század 50-es, 60-as éveinek fordulóján játszódik, de egyes helyzetei, szereplői ma is megjelennek mindennapjainkban. A darab egy helyszínen játszódik, sok érdekes figurával, sok komikus fordulattal, és a vígjátéki szabályok szerint „jó véggel”.

Ezúton is gratulálunk a Társulatnak, kívánunk még sok közös darabot.

(fotó: Péter-Pongrácz Mária, Tölgyesi Bella és Nagy Katalin)

Vissza