Kővágóörs továbbra is a fejlődés útján

Kővágóörs továbbra is a fejlődés útján
2022.09.05.

Többszörös ünnep volt Kővágóörs életében szeptember első szombatja, hisz miközben javában zajlott reggel óta a főzőverseny, addig szalagátvágással és képviselői „study tour”-ral büszkélkedtek azon fejlesztések tekintetében, melyekkel a település gyarapodott az elmúlt években.

Azt le sem lehetett volna tagadni, hogy főzőverseny van a faluban, hiszen még ki sem nyitottam a kocsim ajtaját, máris megcsapta az orromat a készülő ételek illata, és a vonzó illatokat követve a művelődési ház előtt megpillantottam a település új szerzeményét, az elektromos kistehergépjárművet, mely elsőre (és másodikra) nem tűnt hatalmasnak, de valószínűleg funkcióját éppen aprósága miatt tudja betölteni, hiszen feltehetően nem fog sok áramot fogyasztani (ami létkérdés napjainkban) és kicsinysége miatt olyan helyekre is bejut, onnan is el lehet segítségével hozni a kommunális és zöldhulladékot, ahova más teherautó nem fér be.
 

Szeptember első szombatján ezt a 15 millió forint értékű elektromos kistehergépjárművet adta át a falunak Navracsics Tibor, a térség országgyűlési képviselője és Horváth Dezső, a település polgármestere. A kisteherautót az állami támogatásnak köszönhetően sikerült beszereznie a Káli-medence fővárosa önkormányzatának.
 

Oké, rendben, megvolt a protokoll, együnk.

És aztán rájöttem, hogy milyen kis csacska vagyok, és milyen keveset tudok az elmúlt évek kővágóörsi történéseiről. Szerencsére a maga összetéveszthetetlen stílusában Horváth Dezső adott egy kis fejtágítót. Kővágóörs ugyanis az elmúlt négy évben közel 900 milliós uniós és állami fejlesztési forráshoz, kormányzati támogatáshoz jutott, melyből kétmilliárdos fejlesztést hoztak létre. Megújult az orvosi rendelő, a tűzoltószertár és támogatást kaptak az egykori Spejz kocsma épületének felújítására, mely már évek óta szomorúan, üresen áll a falu közepén. Ezeken kívül az önkormányzat ingyenes vagyonátadás keretében megkapta a közigazgatásilag hozzá tartozó Pálkövén található Bajcsy-Zsilinszky házat és a szintén itt található Nádas házat.

De Dezső bátyám nem állt itt meg.
 


A közeljövő terveiben szerpel, hogy az önkormányzat a jelenleg tájházként is működő Kernács-házat (talán sokaknak inkább úgy van ez meg, hogy a Kőfeszt alatt e szép műemlék épület előtt működik a Hanczár János udvar) szintén megkapná, illetve a település lakói nagyon szeretnék, ha elkészülne a Kővágóörsöt elkerülő út, hiszen a - többek között - Kékkútról érkező teherforgalom nagyon megnehezíti az itt élők életét. Kővágóörs vezetői gondos gazdái a településnek, aki gyakran jár erre, láthatja, hogy a település folyamatosan szépül. De a gondosság abban is megjelenik, hogy a település igen rendezett, tiszta, jó érzés rajta végig menni.

 

Navracsics Tibor területfejlesztésért felelős miniszter, a térség országgyűlési képviselője, a település szépségét, előnyös fekvését méltatta, hozzátéve, hogy ez néha gond is, hiszen sokan jönnek meglátogatni a falut, sokan töltenek itt akár heteket is, ezért bizonyos időszakokban sokkal több embert kell kiszolgálni, mint amennyire a falu ellátórendszere tervezve van. Igyekeznek segíteni az itt élőknek, mert a fejlődés a falu megmaradását is jelenti, hiszen minél magasabb színvonalon lehet egy településen élni, annál többen találhatnak benne állandó lakhelyre.
 

 

Majd – bár múltja miatt Horváth Dezső személye akár indokolhatta is volna – nem lóra, hanem a falu - szintén támogatásból vásárolt - buszára pattantunk és pontról pontra, elemről elemre, épületről épületre megnéztük azt, amiről a polgármester beszélt: az új orvosi rendelőt, mely továbbra is nagyon szép állapotban van - lászik, hogy nagyon vigyáznak rá a helyiek, elmentünk a saját partszakasszal is rendelkező Bajcsy-házhoz, mely igazi ékessége lehet a településnek, majd a pálkövei strand közelében található Nádas-házat is meglátogattuk, melyre szintén ráfér egy kis renoválás, de gondos kezek és gondos gazdák irányítása alatt szintén egy csodahely lehet.
 

Kővágóörs egy igazán élhető település. Olyan, ahol a támogatásokkal nem trükközni akarnak, hanem azon lenni, hogy minél hasznosabban a falu lakóinak legnagyobb megelégedésére használják fel. Néha azt gondolná az ember, hogy természetes, ha például az embert egy tiszta, vidám hangulatú orvosi rendelő fogadja, de ez sajnos nem mindig van így. Kővágóörsön azon dolgoznak, hogy természetes legyen a szemétmentes utca, hogy virágok legyenek a köztereken, hogy a legeldugottabb ponton is látszódjon az, hogy a helyiek védik és szeretik a településüket.
 

Vissza