Kísértet járt Kővágóörsön

Kísértet járt Kővágóörsön
2022.05.03.

Anyák napjára időzítette legújabb előadását a Kővágóörsi Amatőr Színjátszótársulat. Így az előadás amellett, hogy nagyszerű élmény volt a közönségnek egyben ajándék is volt a kővágóörsi édesanyáknak.

A társulat már hetek óta készül, hogy Iván Katalin rendezésben színpadra vigye Fejér István, a Kísértet házhoz jön című darabját. Az idősebbeknek még talán ismerős is lehet a darab, hiszen 21 évvel ezelőtt már a tanárnő előadta ezt a darabot a Szepezdi Színjátszó Körrel, melynek érdekessége, hogy az egyik szereplő a mostani előadást is megtisztelte jelenlétével.

De térjünk vissza a kővágóörsi darabhoz. A rengeteg próbanap meghozta gyümölcsét. Mivel jómagam is részt vettem az egyik próbán már sejtettem, hogy jól fogok szórakozni, de a próbákat messze felülmúlta az előadás.

A színészek remekül hozták a karaktereket. Szinte fel sem tűnt, hogy a két kamasz szereplőt, a szerep szerinti életkornál minimum 20 évvel idősebb színjátszók alakították, de az angol lordról is néha tényleg elhitte az ember, hogy brit.

Az alapszituáció szerint egy magyar külkereskedő a hatvanas években kibérel Angliában egy kastélyt, ugyanis egy angol üzletember kíván találkozni részben üzleti ügyben, részben azért, mert az a terve, hogy az angol üzletember beleszeret a lányába . A kibérelt kastélyban természetesen kísértet lakik, aki viszont arra nem számít, hogy a magyar ember materialista, nem ijed meg holmi kísértettől, ami eléggé szomorúan érinti a kísértetet. Nem lövöm le a poént - hátha még előadják a darabot - de a család szempontjából heppi enddel a kísértet számára félsikerrel ér véget a történet.

Mint írtam a színjátszók remekül hozták a karaktereket. Az ember az előadás közben gyakran elfelejtette, hogy egy káli-medencei település kicsiny művelődési házban a helyi színjátszókör előadását nézi. Kisebb bakiktól eltekintve a szereplők példásan helytálltak, a poénok jól ültek, összességében az előadás akár arra is alkalmas lehetne, hogy az ország több pontján is bemutassák.

Bár az biztos, hogy az előadáshoz sokat tett hozzá, hogy a szereplők helyiek voltak. A kísértet játszó Biczók József megjelenése például hatalmas rivalgást váltott ki a nézőtéren, de a másik kísértet Sifkovits Anna is elég rémisztő volt...

De nem igazán érdemes a színjátszók közül senkit sem kiemelni, hiszen akinek csak egy mondat jutott, azt ugyanolyan lelkesedéssel adta elő, mint az, aki szinte végig a színpadon volt.

Jó mulatság volt. Jöhet a következő.

 

 

 

Az előadás a Káli Kövek Irodalmi Klub programjaként került színpadra, ahol köszöntötték az édesanyákat. 

Vissza