Kelemen László: A Hagyományok Háza a Kőfeszt stratégiai partnere lett

Kelemen László: A Hagyományok Háza a Kőfeszt stratégiai partnere lett
2021.07.28.

A kezdetektől, húsz éve Kelemen László a Hagyományok Háza főigazgatója. Célja mindig is a népi kultúra visszatanítása volt, azaz, hogy a népművészet maradjon élő, annak elemei ne váljanak múzeumi tárgyakká.

A Hagyományok Háza alapgondolata több évtizede fogalmazódott meg Kelemen Lászlóban, mert azt látta, hogy a régi paraszti kultúra a végnapjait éli.

Úgy gondoltam, nincs más választásunk mint intézményesíteni, hogy az átörökítés zökkenőmentes lehessen. Az élő kultúrát ugyanis könnyebb tovább vinni, mint újra és újra feltámasztani

– vallja az igazgató, aki húsz év hivatal után átadná a stafétabotot a fiatalabbaknak.

Hazatérne a gyökerekhez és az erdélyi Hagyományok Házával folytatná, mert a magyar paraszti kultúrát tekintve szerinte Erdély őrizte meg a legsokszínűbben a hagyatékot. Tervei közt szerepel egy ottani egyetemi szintű hangszeres népzenei képzés kialakítása is.

Azért dolgozunk, hogy bővüljön a néphagyományokat ismerők és szeretők száma, mert én csak a hasznát látom ennek: építi az ember szellemi, testi, lelki egészségét, segít megtalálni a saját identitásunkat, nem utolsó sorban pedig érzelmi közösségre lelhetünk általa.

Ezen gondolatok mentén lett a Hagyományok Háza a Kőfesztet is létrehozó Határtalan Hangok Közhasznú Alapítvány stratégiai partnere, hisz hasonlók az elképzelések, a kultúrafelfogás, és egyforma értékeket képviselnek.

„Ahogy bővülnek a lehetőségeink, a magyar társadalom kezdi elfogadni, hogy a népművészet az alapkultúránk ugyanolyan súlyú része, mint a nyelvünk. Ezért is válik egyre fontosabbá a visszatanítás – folytatja. – Jó lenne egy olyan művészeti alapiskolát indítani, ahol az első két évben a népművészet minden ágát tanítanánk – népzenét, táncot, kézművességet, mesemondást –, és ez alatt az idő alatt kiderülne, kinek mihez van tehetsége, érzéke.”

Az idei Kőfesztet a VEB2023 EKF programsorozat es a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatja.

Vissza