Irodalom, rock ’n’ roll és Petőfi

Irodalom, rock ’n’ roll és Petőfi
2023.08.09.

A KKKA Irodalmi Klubja kiváló rendezvényekkel készült, többek között egy nem mindennapi találkozásnak adott teret, ahol az irodalom és a zene összeért és kulturális bombaként robbant a színpadon.

Nem is olyan rég Ferenczi Györgynek, az 1ső pesti rackák frontemberének pattant ki a fejéből a gondolat, miszerint össze kéne hozni a legnagyobb zenészeket az egyik legnagyobb költőnkkel.

Aki a rock and rollt életformájának vallja, az nem mehet el Petőfi mellett úgy, hogy ne ragadja meg a belőle sugárzó energia és életöröm

- mondta egyszer a zenész.

A Petőfi bicentenárium apropóján összehívta zenészbarátait, így állt össze Ferenczi zenekara Szalonnával és bandájával, valamint a Modern Art Orchestraval, hogy egy felejthetetlen koncertet hozzanak össze.

16915760545858236_800x600

A Petőfi 200 című produkció így került a KKKA Irodalmi Klubjához, és a nagyközönség elé is. Amíg a zenekarok a színpad mögött, addig a közönség a színpad előtt készülődött szorgosan. Előkerültek a pokrócok, az italok és mint afféle zenei piknik, várták a fellépést.

Ferenczi György amolyan műsorvezetőként irányította a történéseket és nem utolsó sorban az energiákat. Nem csoda, hiszen ötletgazdaként szívügye volt ez a projekt. Energiájával, humorával megteremtette azt a flow-t, ami kell ahhoz, hogy a hallgatóság is teljesen kényelmesen magáénak érezze az estét. Működött is, sőt! A Modern Art Orchestra tagjai a háttérben még akkor is átvették a ritmust, akkor is vigyorogtak a felszabadultságtól, amikor épp nem fújták hangszereiket.

És amikor már azt gondoltuk volna, hogy ennél tovább nem lehet fokozni az örömzenélést, akkor egészült ki a csapat Szalonnával és bandájával. És akkor robbant az a bizonyos bomba: nemcsak a közönség őrült meg és engedte el végleg a gyeplőt, hanem a színpadon lévők is.

16915760638803701_800x600

A tehetség, az egymás tisztelete, az az őszinte felszabadultság és összhang egy fantasztikus egyveleget alkotott. Ki tudja, talán ők is meglepődtek ezen az óriási energián. Annyi biztos, hogy a közönség soraiban mindenkinek az volt az első gondolata, hogy kell még. Ebből minél több. Viszont akkor nem lett volna ekkora élmény. Nem lett volna ekkora kuriózum, hogy ezek az elképesztő zenészek együtt muzsikálnak. Így megmarad egy ritka kincsként, aminek a szerencsések most szem- és fültanúi lehettek.

Vissza