Idegen nép van ma, hol régen magyar lakott

Idegen nép van ma, hol régen magyar lakott
2021.08.09.

Trianon századik évfordulójára készült az a színpadi darab, melynek élő bemutatójára a 2021-es Kőfeszten kerülhetett sor. Bár egy évet kellett várni az előadásra, de megérte.

A darabban költőink Trianon verseit, Csúri Ákos összekötő szövegei és Pál István "Szalonna" zenei rendezésében összeállított népdalok szinesítik.

Az előadás tervek szerint már a 2020-as Kőfeszten bemutatásra került volna, de a vírushelyzet közbeszólt, ezért bár online már meg lehetett nézni a darabot, de az élő ősbemutató az idei fesztivál utolsó napjára esett.

Mindig kockázatos egy komoly színházi előadást egy sportpályára szervezni, pláne ha a belépés is ingyenes, hiszen előfordulhat, hogy oda nem illők megzvaraják mások szórakozását viselkedésükkel.

De erre itt nem került sor. Ahogy mondani szokták már az első percekben olyan döbbent csend lett a nézőtéren, hogy a légy zümmögését is lehetett hallani. Ahogy felcsendültek a dalok, ahogy a színészek szavalták a verseket, az emberek, hol néma csöndben, hol párás szemüket törölgetve hallgatták az előadást.

Nem lehet senkit sem kielemelni az előadásból a Szalonna Banda, Csúri Ákos, Kubik Anna, Kolti Helga, Ifj. Jászai László, Lázár Csaba, Navratil Andrea, Agócs Gergely, , Ferenczi György, által előadott darab így volt kerek egész. 

De a legnagyobb csend mégis Hideg Anna néni énekeinél volt a nézőtéren és a színpadon. Hiszen Anna néni Erdélyből jött, hogy részt vehessen a fesztiválon és ezen az előadáson és az ő szívéből felcsendülő énekek duplán hatottak a közönségre.

Felemelő érzés volt azon az estén Kővágóörsön lenni. Jó volt aznap magyarnak lenni.

Az előadást a Kőfesztre a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány hozta el a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa támoagtásával.

Támogatók: Kővágóörsi Önkormányzat, Kékkúti Önkormányzat, Mindszentkállai Önkormányzat, Magyarságkutató Intézet, Bethlen Gábor Alap, Uniper, VEB2023 - Európa Kulturális Fővárosa, Blogstar

 

Vissza