Hová tűntek a szobrok a Balaton-felvidékről?

Hová tűntek a szobrok a Balaton-felvidékről?
2023.01.07.

Az utóbbi napokban két szobor "eltűnése" is borzolta a kedélyeket a Balaton északi partján. Tihanyban Kolodkó Mihály Gomboc Artúr szobrának, Kővágóörs mellett az Emberi Komédia szoborcsoportnak kelt lába.

Az utóbbi napokban szinte minden sajtótermék, közösségi média csoport próbálta meglovagolni a témát, szenzációhajhászóan tálalva, hogy két közkedvelt szobornak is nyoma veszett a Balatonnál. 

Lehet, hogy az átlagember nem sok jellegzetes balaton-felvidéki szobrot ismer, de Kolodkó Mihály Tihanyban található Gombóc Artúr szobra, illetve Veszprémi Imre, Emberi Komédia szoborcsoportja azok közé tartozik, melyeket mindenki ismer.

Ezért is hördült fel egy emberként az internet népe, tolvajt kiáltva, kézlevágást, bitófára küldést belengetve.

Persze a reakció érthető, hiszen a legtöbb oldalon, úgy adták elő a történetet, hogy nem kérdeztek utána a miérteknek és az a tény sem zavarta őket, hogy például a Kornyi tónál lévő szoborcsoportot már hetek óta elszállították, Gombóc Artúr pedig csak pár napja hagyta el szolgálati helyét.

Pedig a tények makacs dolgok. A szobrok is csak tárgyak, melyek sérülnek, rozsdásodnak, romlik állapotuk, ezért néha karban kell őket tartani, hogy még sokáig gyönyörködhessünk bennük.

Mindkét alkotással kapcsolatban a helyi polgármesterek öntöttek tiszta vizet a pohárba.
 

 

Gombóc Artúr hűlt helye

Gombóc Artúr hűlt helye

Gombóc Artúrral kapcsolatban Tósoki Imre, Tihany polgármestere elmondta, Kolodko Mihály szobrocskáját annyian piszkálták, annyit húzták-vonták, hogy meglazult a rögzítése. A Falugondokság lelkiismeretes munkatársai meg akarták előzni , hogy Tihany eme apró, de kedves látványossága végképp valaki kezében maradjon, ezért magukhoz vették, hogy erősebb, ellenállóbb alapot, ragasztást adjanak neki. Mihelyst az időjárás lehetővé teszi, Gombóc Artúr ismét a helyére kerül.

Horváth Dezső Kővágóörs polgármestere az Emberi komédia szoborcsoporttal kapcsolatban elmondta: a szobrok fém tartóoszlopai mostanra elrozsdásodtak, és a mészkő szobrokban szintén kárt tett a rozsda. Jelenleg Bodó István káptalantóti restaurátor műhelyében vannak a szobrok, ahol várhatóan tavaszra már megújulnak, és akkor visszakerülhetnek a helyükre.

Tanulság: nem kell mindig egyből a legrosszabbra gondolni. És érdemes tájékozódni mielőtt ítéletet hozunk.

Vissza