Hess, eső, hess! - Kőfeszt 1. nap

Hess, eső, hess! - Kőfeszt 1. nap
2023.08.04.

Bár borongósan indult a nap, a fesztivál első napjának lendületén ez mit sem változtatott. Az előző napi élmények még ott zsibongtak a fejekben, arra várva, hogy újabbak szülessenek.

Délelőtt sem kellett már unatkozni, hiszen a kézművesek elfoglalták helyüket, a játszóház is felkészült a gyerekseregre. A KŐFESZT egyik leglelkesebb közönsége, azaz a gyerkőcök több helyszínen is – Kővágóörsön, Kékkúton, a pálkövei strandon és Badacsonyban – élvezhették a nekik szóló programokat. Az egyik központi helyszínnek számító Botond pajta már a korai órákban megtelt a Fordulj egyet, ne nevess! elnevezésű „időutazással”, ahol a kicsik és nagyok egyaránt belekóstolhattak abba, hogy milyen érzés elődeink világa a népi viselettől kezdve az énektanuláson és a hangszerekkel való ismerkedésen át az önfeledt játékig.

Az önfeledt hangulat a környező településeken is érezhető volt: a Vándormuzsikus most épp Kékkútra vándorolt, ahol szokásához híven elkápráztatta a gyerekeket és megint egy varázslatos összhang és párbeszéd született közöttük. A generációkon átívelő kapcsolódás folytatódott a legendás Hideg Anna nénivel és meséivel a Kőkút Kert vendéglőben, ami csordultig telt az ízes történetekre szomjazó hallgatósággal.

De a kékkúti nyüzsgésnek itt még nem volt vége, mert a Liszt Ferenc Kamarezenekar és a Szent Efrém Férfikar gondoskodott arról, hogy a templom és a templomkert megteljen úgy, hogy aki nem volt szemfüles, annak bizony már esélye sem volt a helyszínre bekerülni. Nem csoda, hiszen a kamarazenekar vonósai mindig varázslatot hoznak el a fesztiválra, amiről már minden kőfesztes tudja, hogy nem szabad lemaradni. Aki viszont a férfikart nem látta, ne csüggedjen, mert a következő napokban több helyszínen is fellép és dalra fakad.

Az estéhez közeledve már egyre gyakrabban érte a tekintet az eget, kémlelve és mérlegelve az esedékes esőt. Egy dupla szivárvány alatt dorombolt dorombjaival a kővágóörsi DorombÓdal, majd a Sportpályán perdült táncra a Fricska táncegyüttes és Tóth Gabi, aki a közönség soraiba is lement bulizni, míg a pörgős lábú srácok a színpadon bizonyították be, hogy bizony tényleg ők a leggyorsabb táncosok.

A pörgés után jöhetett egy kis pajzánkodás: Horti Zoli a Hanczár János udvar sejtelmes félhomályában avatta be a közönséget a régmúlt pajkos történeteibe. A hangulat most az időjárás miatt nem volt fülledt, vidám és huncut annál inkább. Ezt a hangulatot vitte tovább a hajnalig tartó táncház a Botond pajtában, ahol a kései óra és az esős idő ellenére sem volt jele a fáradtságnak és ez ágy után vágyódásnak, mert Kádár Ignác vezetésével hevítették a táncos tüzet a jelenlévők.

(fotók: Kulcsár István)

A rendezvény fő támogatója a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat.

További támogatók: NKA Kultúrpajta és Tündérkert program, Kőkút kert vendéglő, Rádió 88, valamint Kékkút, Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Balatonhenye, Szentbékkálla önkormányzatai.

A részletes, naprakész programot a www.kofeszt.hu oldalon és a fesztivál közösségi médiás oldalán lehet megtalálni.

Vissza