Heinczinger Mika - magyarnak lenni rácsodálkozás és megélés

Heinczinger Mika - magyarnak lenni rácsodálkozás és megélés
2022.12.30.

Heinczinger Mika gyakori vendége a Káli-medencének. Zenekarával a Misztrállal állandó fellépői a Kőfesztnek, de Mika legutóbb felejthetetlen Költészet napi koncertet is adott Mindszentkállán. Heinczinger Mikával a napokban az egy.hu beszélgetett.

Mika szerint az, hogy hogyan élünk a világban, hogy észrevesszük e a minkert körülvevő jeleket, mind hit és nyitottság kérdése. Valaki csak egy úton egy előtte átmenő átszaladó szarvast lát, de szerinte jelentősége van annak, hogy mikor és mit látunk. 

Zenéjével ezt az érzékenységét szeretné átadni.

Aki megtanult bizonyos dolgokat észrevenni, az általában úgy gondolja, jó lenne, hogyha mindenki látná, amit ő lát, mert akkor sokkal, de sokkal egyszerűbb lenne az élet. Többet tudnánk képzelődni, és az emberek egy sokkal szebb világot látnának maguk körül. Én ezt akarva akaratlanul is elmondom.

Mikor legutoljára Mindszentkállán járt szólókoncertjével, bár sokan voltunk, de azért biztos nem annyian, mint egy nagy Misztrál koncerten. Fel is merül a kérdés, hogy mi a különbség a között, hogy az ember egy embernek játszik vagy ötszáznak.

Nem tudok másként zenélni egy embernek, mint ötszáznak, ugyanúgy fogom csinálni. Az érzés talán a különbség.

Mind a kettő gyönyörű, csak az egyik zártabb, a másik meg nyitott.

- vallja a zenész, aki rengeteget járja az országot, de gyakran látogat el Erdélybe is.

Nagyon szeret utazni, úgy gondolja, hogy benne maradt valami a lovas-nomád népből.

Pedig tisztes sváb családból származik, aki Erdélyben is otthon érzi magát.

Magyarnak lenni rácsodálkozás és megélés, megmutatása a világ gyönyörűségének. 

- válaszolja arra a kérdésre, hogy mit jelent magyarnak lenni.

Bár sok helyen járt már, Erdély fogta meg igazán. Erdélyben kemény magyarok vannak - mondja. Ott nincsenek játszmák és kérdések. A lakóhelyeink közti 6-700 kilométer nem választ szét minket, mert van valami olyan kapocs, ami sokkal ősibb. Itt lehet beszélgetni, találkozni, kapcsolatokat ápolni. Nincs a házban tévé, rádió, így van idő a munka után beszélgetni, együtt lenni.

Mika alapítója a Misztrál együttesnek, játszik az elektronikus folkot játszó Sajbával, de zenél Ferenczi Gyuriékkal is. Nagyon nyitott, folyamatosan kísérletezik.

Minden együttműködés tanulási és fejlődési lehetőség a muzsikában és az emberi kapcsolatokban is. A más zene, a más rezgés teljességgel új hozzáállást, de legalábbis más játékmódot kíván meg, így igazából az emberekkel való bánásmódot tanulom meg a zenén keresztül.

A zenész a zene mellett nagyon sokat foglalkozik középkori hagyományőrzéssel.

Ha az ember kezébe vesz egy szablyát, megváltozik a teste, más rezgést kap. Ez igazából egy katonai, de annál mégis szabadabb időtöltés, valami olyan élmény megélése, ami által értelmet nyer annak a sok embernek a halála, aki a XV-XVI. században ezekben a ruhákban életüket adták, hogy mi most itt lehessünk. Igazából ez egy tiszteletadás, hogy nem felejtjük el őket, éljük a hagyományaikat, tanulunk tőlük.

Kérdés az, hogy a XXI. század emberére, hogyan fognak visszaemlékezni.

a XXI. század embere vajon mit fog hátrahagyni? Eddig túl sok jót meg szépet nem raktunk le az asztalra.

- teszi fel a kérdést.

Reméli, hogy mást is tudunk hagyni az unokáinkra, nemcsak ezt a sok szemetet. Ha mást nem, akkor a nyitottságunkat, hogy talán ennyire még nem voltunk közel ahhoz, hogy az emberek ismét jól meg tudjanak élni egymás mellett. Jó esélyünk van arra, hogy olyat tegyünk, ami igazán az unokáinknak és a dédunokáinknak lesz a legjobb.

 

 

Vissza