Határidő előtt befejeződött az utóbbi évtizedek legnagyobb Káli-medencei beruházása

Határidő előtt befejeződött az utóbbi évtizedek legnagyobb Káli-medencei beruházása
2022.12.15.

2022 januárjában még csak álom volt, ám mára már megvalósult csoda. Rekordidő alatt készült el a Balaton-felvidék új kulturális központja, a négy új épületből – köztük szabadtéri színpadból - álló Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényház, amelynek ünnepélyes és nyilvános megnyitójára 2022. december 17-én 10 órakor kerül sor.

 

 

 

 

 

 

2020. márciusában pattant ki az ötlet, hogy a több mint négy évtizede használaton kívül álló egykori salföldi egyházi iskola területén található épületek helyére egy, a térséghez és a tájhoz illeszkedő, a népi motívumokat megőrző, de mégis 21. századi kulturális és közösségi épületegyüttes jöjjön létre régiós fejlesztésként a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében 2023-ra. A projekt megvalósítását és végig vitelét a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány (KKKA) vállalta magára.

A veszprémi érsekség épületében 2020. november 3-án írta alá a KKKA a haszonélvezeti jog alapításáról szóló szerződés a Salföldi Római Katolikus Plébániával, majd augusztus 9-én a sikeres pályázás után támogató szerződés aláírására került sor a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-vel, azaz kezdődhetett az érdemi munka.

A tervezői pályázat nyertese, Epres Róbert (Tér-Metszet) 2021. szeptember-október hónapok folyamán véglegesítette a terveket, majd ezek alapján 2021. november 30-án megindítottuk a kivitelezési közbeszerzési eljárást.

2021. december 14-én a győztes Bayer Construct Zrt.-vel megköttetett a kivitelezési szerződés.

2022. január 10-én megtörtént a munkaterület elfoglalása, január 14-én Dr.Navracsics Tibor (a VEB2023 EKF akkori kormánybiztosa) jelképesen elkezdte a régi épületek bontását.
 


A használatbavételi engedélyt 2022. november 14. én kapta meg a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány a Salföld 119/1 hrsz-ú ingatlanon megépített 4 db épületre.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatásával elkészült épületegyüttes tervezésénél maximálisan figyelembe vették, hogy Salföld a Balaton (és a Káli-medence) egyik ékköve, ahol a helyiek kiemelten fontosnak tartják hagyományaik ápolását, így csakis olyan épület jöhetett szóba, ami illeszkedik a táj egységéhez.

A kivitelező Bayer Construct Zrt. (Epres Róbert tervei alapján) ennek megfelelően kezdte el a munkálatokat és hozott létre egy kiállítóteremmel, fedett szabadtéri színpaddal és a hozzá tartozó öltözőkkel, raktárhelységgel, valamint étteremmel és alkotóházi szálláshelységekkel ellátott központot az egykori katolikus iskola helyén. A 3300 négyzetméteres területen csaknem 600 négyzetméternyi hasznos területet vehetnek birtokba a művészek, valamint a rendezvények látogatói.

A mintegy 450 millió forintból megvalósuló infrastrukturális beruházás az egyik legnagyobb azok közül, amelyeket az EKF támogat, melynek fő célja, hogy 2023-ban és azután is szolgálják a helyi közösségeket a hagyományokhoz illeszkedő programokkal. Ennek megfelelően az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat helyszínként számít az elkészült közösségi és kulturális központra.

Az alkotó- és rendezvényház ünnepélyes megnyitójára 2022. december 17-én kerül sor. A hivatalos átadóval egy időben a KKKA karácsonyváró délelőttöt szervez kézművesprogrammal, karácsonyi előadásokkal.
 

10.00 -13.00 – Adventi kézművesvarázs Murgulyné Illés Annával 

10.15 Vándormuzsikus - Gulyás László színpadavató interaktív gyerekprogramja

10.30 – Sajtótájékoztató (dr. Navracsics Tibor országgyűlési képviselő, a VEB2023 EKF volt kormánybiztosa és Csúri Ákos a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány alapítója) –11.00 – Navratil Andrea Liszt Ferenc-díjas népdalénekes 

11.05 – A Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényház bejárása

11.30 – Bódás János: Valahol ki van jelölve a helyed... című verse Lázár Csaba Kazinczy-díjas színművész előadásában

11.45 – Regölés: Szabó Csaba és a Tördemic táncegyüttes balatonfelvidéki pásztorokkal 

 

 

A beruházás a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával jött létre.

Vissza