Gulyás László: A magyar bajusz nem csak szőr

Gulyás László: A magyar bajusz nem csak szőr
2023.07.31.

Kackiás, kunkori, kefe, harcsa, kicsi, nagy, torzonborz. Az ember nem is gondolná, hogy mennyi féle bajusz létezik a világon. Lássuk be, keveset tudunk erről az arcszőrzet viseletről, annak történetéről és hagyományairól. Gulyás László viszont szakértője a témának, maga is büszke bajuszviselő, aki 15 évvel ezelőtt álmodta meg a Bajuszfesztivált, ami Kiskunfélegyháza után első alkalommal látogat a KŐFESZTre KŐ-BAJUSZ-FESZT néven. Bajusztörténelemről és egyéb bajszoskodásokról beszélgettünk.

 

 

 

 

 

 

 

Honnan jött a Bajuszfesztivál ötlete?

Nagyjából 15-16 évvel ezelőtt fogalmazódott meg bennem, hogy manapság igazából már alig akad ember, aki szőrt ereszt a szája szélén, annak ellenére, hogy ez a férfias hagyomány már több ezer évre nyúlik vissza. Leginkább csak az elmúlt évszázadban kezdődött el a bajusz leborotválása, addig magától értetődő volt annak viselése. Arany János még egy remekművet is írt arról, hogy mekkora szégyen, ha valakinek nincs bajsza…

Összességében tehát ennek a többezer éves hagyománynak szerettem volna teret és hangot adni egy fesztivál keretein belül. Meg szerettem volna mutatni az embereknek, hogy ez nagyon jellemzően egy magyar férfi viselet, ami Európa-szerte a huszárok révén terjedt el, olyannyira, hogy a bajusz világbajnokságokon külön van magyar bajusz kategória is.

Ezek szerint a magyar bajusz híre a határon túra is elér. Sőt, a tengeren túlra is, hiszen rendszeresen érkeznek a Bajuszfesztiválra az Egyesült Államokból is.

Így van, minden évben nagyon örülünk ezeknek a találkozásoknak, és állandó az érdeklődés az európai szakáll- és bajuszklubok, közösségek felől is a Magyar Bajusz Társaság és a Bajuszfesztivál iránt.

Ezt a külföldre is átívelő sikert elsősorban a már említett huszároknak köszönhetjük, akik jó hírét vitték a bajusznak szerte a világon, illetve annak a hozzáállásnak is, ami a Magyar Bajusz Társaság jelmondata is, miszerint: „Nem csak szőr a magyar bajusz”. Azaz a bajusz egyfajta tartást is ad viselőjének, egy szimbólum, aminek története, történelme van. Ezért is sajnálom kicsit, hogy még nem tartozik a hungarikumok közé úgy, mint például a magyar huszárok.

A fesztivál hosszú évek után elhagyja Kiskunfélegyházát és a KŐFESZTen rendezik meg KŐ-BAJUSZ-FESZT néven. Miért változott a helyszín?

Idén úgy alakult, hogy gazdasági okokból Kiskunfélegyháza nem tud otthont adni az eseménynek, de Csúri Ákos (a KŐFESZT alapítója – a szerk.) egy beszélgetés során egyből felajánlotta, hogy legyen az új helyszín a KŐFESZT. Nagyon örültem a lehetőségnek, hiszen már jól ismerem a környéket, a kezdetek óta járok a KŐFESZTre a Langaléta Garabonciásokkal és a Vándormuzsikus előadásommal. Sok fellépés és sok szép élmény köt oda. Egy nagyon jó fesztivál, ahol sok ember megfordul, elsősorban olyanok, akik a magyar népi kultúrát tisztelik és szeretik, így nem volt kérdés, hogy idén akkor a Bajuszfesztivál is érkezik a helyhez igazodva KŐ-BAJUSZ-FESZT néven.

Milyen programok várhatók?

Ez egy egésznapos rendezvény lesz augusztus 6-án, amit teljesen ki is fogunk használni számtalan bajuszos és bajuszmenti családi programmal. Fontos, hogy nemcsak a bajuszosakat várjuk, hanem igazából mindenkit, hiszen ez egy családi fesztivál, ahol a mai fiataloknak is megmutatjuk ezt a bajusz mögött álló összetett és szép kultúrát.

A gyerekeknek kézműves foglalkozásokkal, bábszínházzal, játékokkal készülünk, ráadásul a bajuszmustrából sem maradnak ki, ugyanis lesz lehetőségük bajuszt készíteni maguknak, amivel megmérettethetik magukat, pontosabban az elkészült bajszaikat a zsűri előtt és természetesen a jutalmak sem maradnak el.

A gyerekprogramok mellett rengeteg más szórakozási lehetőség is lesz: többek között Jánváry Zoltán fotóival, Molnár János grafikusművész kiállításával készülünk, amit már szerdától meg is lehet nézni, de az ünnepélyes megnyitóra vasárnap kerül sor, amin részt vesz a Magyar Bajusz Társaság, a Langaléta Garabonciások, bemutatót tartanak a bajvívók, koncertezik Dresch Mihály és zenekara és Pécsről érkezik majd a Márkus Színház. Persze a tánc sem marad el, hiszen fellép a Fordulj kispej lovam táncegyüttes akik nemcsak a bajusz, hanem a lovas kultúránk jóhírét is öregbítik hosszú évek óta. Kővágóörsre a négylábúak nélkül érkeznek, de egy bajuszos bokázóval lépnek majd színpadra, végül az este megkoronázásaként a Misztrál együttes koncertjét élvezhetik a résztvevők és a már hagyománynak számító táncház zárja a napot és köszönti a hajnalt.  

A rendezvény fő támogatója a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat.

További támogatók: NKA Kultúrpajta és Tündérkert program, Kőkút kert vendéglő, Rádió 88, valamint Kékkút, Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Balatonhenye, Szentbékkálla önkormányzatai.

A részletes, naprakész programot a www.kofeszt.hu oldalon és a fesztivál közösségi médiás oldalán lehet megtalálni.

Vissza