Erdélyi örömünnep a Káli-medencében

Erdélyi örömünnep a Káli-medencében
2021.09.22.

Pár óra erejéig Kalotaszegen érezhette magát, akinek vasárnap délután a Káli-medence felé vitte az útja. Az erdélyi tájegység beköltözött a falak közé képben, zenében, táncban.

A rövid erdélyi kirándulás első állomása Kékkút volt, ahol Tóth-Almási Berke és Kulcsár István kiállításának megnyitója volt a település könyvtárában, a Káli Kövek Közhasznú Alapítvány (KKKA) szervezésében. A két fotós a 2019-es mérai juhmérést örökítették meg saját szemszögéből. A képek látványa Tassy Péter élménybeszámolóval egybekötött megnyitója és a mérai származású Muszka György történeteinek köszönhetően az ember szinte Mérában érezhette magát, a juhok, a pásztorok és a gazdák között.

Kékkút után a pár kilométerre lévő Köveskálra vitt utunk, ahol a Kőfeszt Folkklub harmadik állomása várt bennünket, Kalotaszeg dallamaival, zenéivel, táncaival.

Elsőként itt is Muszka György és felesége Ilona mesélt egy kicsit Kalotaszegről, majd miután a Szalonna Banda is megérkezett a művelődési házba, bemutatták, hogyan táncol egy igazi kalotaszegi pár. Miután pedig az összes hangszerek  előkerült, semmi sem akadályozhatta meg, hogy egy igazi kalotaszegi örömünnep jöjjön létre ebben a  piciny balaton-felvidéki faluban.

A rövid zenei ismertetőt, közös népdaléneklés és közös tánc követte, ahol szinte az összes résztvevő bekapcsolódott a mulatságba.

A Kőfeszt Folkklubok elengedhetetlen része Navratil Andreával a Dúdoló, amely ezen a vasárnapon megduplázódott: a csárdásokat Somogyi Eszter, míg a hajnalikat a Tapolca-díszelben élő, Liszt-díjas énekesnő tanította. Mindezt annyira élvezte a közönség, hogy szinte haza sem akartak menni.

A KKKA klubjai valamint a Kőfeszt Folkklub ősszel és télen sem pihen. Az érdeklődőket képzőművészeti klub várja pénteken Köveskálon, irodalmi klub pedig szombaton Kővágóörsön. A Kőfeszt Folkklub negyedik állomása pedig október 9-én lesz Mindszentkállán.

A programok a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jöttek létre.

Vissza