Elhunyt Rohály Gábor, borszakértő, a Káli-medence szerelmese

Elhunyt Rohály Gábor, borszakértő, a Káli-medence szerelmese
2022.04.24.

Életének 87. évében meghalt Rohály Gábor, a Magyar Köztársaság lovagkeresztjével kitüntetett orvos és borszakértő, nemzetközi borakadémikus, a magyar bornyelv megújítója.

Hosszas betegség után 2022. április 23-án meghalt Rohály Gábor. Papnak készült, két évet járt a teológiára végül orvos lett. Fogszakorvosi pályája befejezésével a 90-es évektől a magyar borkultúra újjáélesztésén tevékenykedett.

Nevéhez köthető számos, az utóbbi harminc évben meghonosodott, borismerettel és borkóstolással kapcsolatos elmélet és gyakorlati útmutató, valamint a borleíró nyelv hazai meghonosítása is.

Az Osztrák Borakadémia első magyar hallgatója volt, később egyik lektora is. Ő jelentette meg az első Borkalauzt. Tankönyvértékű könyveket írt, és foglalkozott a bor szakralitásával is. Munkája elismeréseképpen megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét és 2014-ben a Bussay László-emlékdíjat is.

1979-ben Sonevend Imrével és Somogyi Győzővel megalapítják a Káli Vidék Baráti Körét, mely célul a Káli-medence védetté nyilvánítását tűzte ki célul. 

A '80-as években Rohály Gábor kővágóörsi parasztháza a Káli-medence kultúrközpontja volt, ahol fotótáborokat és néptánc-táborokat szervezett a Kalamajka együttessel.

 

Káli Vidék Baráti Köre - Rohály Gábor legelől, szeüvegben
Káli Vidék Baráti Köre - Rohály Gábor legelől, szeüvegben

Rohály a bort is a Káli-medencének köszönhetően szerette meg. Erre így emlékezett:

"Szomjas György filmrendező barátom hívott a Káli-medencébe, hogy nézzem meg az újonnan vásárolt házát. És bár Gyuri betyárfilmjeit – a Talpuk alatt fütyül a szélt vagy a Rosszembereket – szerettem, ahogy a táncházmozgalom is közös szenvedélyünk volt, húzódoztam még meglátogatni is, mert nem akartam hétvégenként kapálni, különben is:

"Nem földműves, hanem hegymászó vagyok!”

Fél évre rá Kővágóörs felé akadt dolgom, s benéztem Gyurihoz. Két hét múlva már meg is volt a saját házam. Olyan varázsa van annak a vidéknek, hogy elcsábított.
A bortermelő embernek sajátos lelkivilága van (...) Ezt később a magam bőrén is megtapasztalhattam, hiszen Kővágóörsön mi is műveltünk szőlőt, és lett is borunk."

Vissza